Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλέξανδρος το ιστορικό λεύκωμα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τίτλο «Όψεις της ιστορίας της Πόλης και του Δήμου», όπου παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή και η εξέλιξη των τριών πόλεων που συναποτελούν πλέον τον ενιαίο Δήμο.

Είναι μια καλαίσθητη έκδοση και μια σημαντική προσπάθεια για να αποτυπωθούν στο χαρτί για πρώτη φορά συστηματοποιημένα στοιχεία από την ιστορία και τη σύγχρονη εικόνα του Δήμου των 3Β. Το λεύκωμα χωρίζεται σε έξι κεφάλαια, από την νεολιθική εποχή -καθώς από τότε υπήρχαν ενδείξεις κατοίκησης στις περιοχές όπου σήμερα εκτείνεται ο Δήμος- έως και το 2023.

Μέσα στις 307 σελίδες του λευκώματος μπορεί κάποιος να διαβάσει για τη μακραίωνη ιστορία της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης μέχρι και το σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο ιστορικό λεύκωμα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (υπάρχει ανάλογη έκδοση του πρώην Δήμου Βούλας που κυκλοφόρησε το 2004) στο οποίο καταγράφεται η ιστορία των τριών πόλεων αλλά και το δυναμικό παρόν του ενιαίου Δήμου. Όλα όσα περιγράφονται βασίζονται σε πλούσια βιβλιογραφία, δημοσιεύσεις, έρευνα, πηγές και μαρτυρίες. Το έργο ξεκινά με μια περιήγηση στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ο οποίος ξετυλίγει το κουβάρι του σύγχρονου «καλλικρατικού» Δήμου.

Ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες συναντάμε το Κεφάλαιο 1, το οποίο είναι αφιερωμένο από την προϊστορία έως την επανάσταση του 1821. Μέσα σε 29 σελίδες παρουσιάζονται οι πόλεις όπως ήταν από την νεολιθική περίοδο, την πρώιμη εποχή του σιδήρου έως τη βυζαντινή και οθωμανική εποχή. Το Κεφάλαιο 2 εστιάζει στην περίοδο 1897-1929, που θεωρείται ως σημείο εκκίνησης της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής όπου σήμερα εκτείνεται ο Δήμος 3Β. Μάλιστα, την περίοδο αυτή, ο μόνος αναγνωρισμένος οικισμός του σημερινού Δήμου ήταν αυτός της Βάρης.

Η Βάρη ως τόπος στρατιωτικών ασκήσεων, η ανάπτυξη της Βουλιαγμένης και η προσφυγική εγκατάσταση στη Βούλα, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων στην συγκεκριμένη ενότητα. Συνεχίζοντας στο Κεφάλαιο 3 ανακαλύπτουμε την περίοδο 1930-1940. Η κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα, η Συμφωνία της Βάρκιζας, η αντίσταση με επίκεντρο τη Βούλα, οι συνθήκες διαβίωσης στη μεταπολεμική Βάρη, στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, το αεροπορικό δυστύχημα, οι τοπικές εκλογές, είναι κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν την περιοχή την συγκεκριμένη περίοδο.

Το Κεφάλαιο 4 είναι αφιερωμένο από την μεταπολεμική περίοδο έως τη Μεταπολίτευση. Ναυτικά δυστυχήματα, η τουριστική ανάπτυξη με τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, τα σημαντικότερα γεγονότα στην περιοχή κατά τη διάρκεια της «μαύρης» επταετίας και οι εμφάνιση των πρώτων αθλητικών συλλόγων της περιοχής, απασχολούν αυτή την περίοδο τις τρεις πόλεις. Στο Κεφάλαιο 5 γίνεται ξεχωριστή αναφορά στη Βάρη, στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη από τη Μεταπολίτευση έως το τέλος του 20ού αιώνα. 

Τέλος, το Κεφάλαιο 6 παρουσιάζει τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από το 2000 έως σήμερα και είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Η «γέννηση» του ενιαίου Δήμου, η νίκη θρίλερ του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου απέναντι στον Σπύρο Πανά, η «μάχη» του Αστέρα Βουλιαγμένης, η έλευση της Four Seasons, οι ακτές που περιέρχονται στο Δήμο, οι ένοπλες δυνάμεις στο Δήμο και πολλά άλλα ενδιαφέροντα βρίσκονται στο α’ μέρος, ενώ στο β’ μέρος παρουσιάζονται οι νέες υποδομές, η έναρξη της διαχείρισης απορριμμάτων, η εμφάνιση των τοπικών μέσων ενημέρωσης, η ενέργειες για την βιώσιμη κινητικότητα κ.ά.

Πολύ σημαντικό κομμάτι του λευκώματος είναι η αναλυτική παρουσίαση όλων των προσώπων που έχουν διατελέσει Δήμαρχοι από την δεκαετία του ’30 καθώς επίσης και τα αναλυτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών από το 1975 έως το 2019. Το ιστορικό Λεύκωμα είναι μια δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά και Αγγλικά), που τυπώθηκε τον Οκτώβριο του 2023 σε 2.500 αντίτυπα, όπου μέσα της κλείνει τη διαδρομή αυτού του τόπου μέσα στο χρόνο, αλλά δίνει και το σημερινό αποτύπωμα του καθημερινού και διαρκούς αγώνα της διοίκησης του Δήμου. Για την έκδοση του λευκώματος εργάστηκαν δεκαπέντε (15) άνθρωποι και χρειάστηκε ένας χρόνος εντατικής έρευνας.

«Υπερήφανος για τον Δήμο»

Η ιδέα για την δημιουργία του λευκώματος ανήκει στον κ. Κυριάκο Τσιγκίρογλου ο οποίος είναι και ο χορηγός του ιστορικού λευκώματος, όπως ήταν και χορηγός του τόμου για τον πρώην Δήμο Βούλας. «Αισθάνομαι υπερήφανος εξαιτίας όλων των επιτευγμάτων που παρουσιάζονται στο λεύκωμα και αφορούν την σύγχρονη ιστορία του Δήμου. Ο νέος, ολοκληρωμένος Δήμους, με ντόπιους δημάρχους οι οποίοι έχουν μικρασιατική καταγωγή, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση στον πολιτιστικό χώρο και όχι μόνο.

Με μεγάλη εκτίμηση σε όσους εργάστηκαν για την παράδοση αυτού του έργου στους συμπολίτες μας, ευχόμαστε το βιβλίο να βοηθήσει τους νεότερους κατοίκους του Δήμου να μάθουν την ιστορία μας, η γνώση της οποίας διασφαλίζει την πρόοδο στον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Κυριάκος Τσιγκίρογλου. Η επίσημη παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Όψεις της ιστορίας της Πόλης και του Δήμου», θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο. Το βιβλίο δεν διατίθεται στο εμπόριο.