Ο αθλητικός τουρισμός είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, αντιπροσωπεύοντας το 10% των παγκόσμιων δαπανών για τον τουρισμό. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν ακόμη και στην άλλη άκρη του πλανήτη για να λάβουν μέρος σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις ή να παρακολουθήσουν live τις αγαπημένες τους ομάδες.

Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού είναι κάτι που απασχολεί και τη χώρα μας, καθώς μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθιστώντας την Ελλάδα πόλο έλξης καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τη Βάσια Μπιρλιράκη, CEO της EY ZHN Greece, μια εταιρεία που εδώ και 30 χρόνια σχεδιάζει και διοργανώνει συναντήσεις, συνέδρια, events, αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις παγκοσμίου φήμης, όπως το IRONMAN® 70.3® Greece και το L’Etape Greece by Tour de France.

Αφορμή της συζήτησής μας ήταν το πολυαναμενόμενο IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece 2023 που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Οκτωβρίου, στην πόλη μας, με τριαθλητές από όλο τον κόσμο. Οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν 1,9χλμ., να ποδηλατήσουν 90χλμ και να τρέξουν 21,1χλμ. διαδοχικά σε ένα πανέμορφο τοπίο δίπλα στη θάλασσα, ανακαλύπτοντας τις ιδιαίτερες ομορφιές των νοτίων προαστίων.

  • Είμαστε στην τελική ευθεία, λίγο πριν την εκκίνηση του IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece 2023. Θα μας πείτε δυο λόγια για τη φετινή διοργάνωση και γενικά για τον θεσμό του IRONMAN®;

«Όντως απέχουμε λίγες μόνο μέρες από την εκκίνηση της φετινής διοργάνωσης, που για 2η συνεχή χρονιά συνδιοργανώνεται, από την ΕΥ ΖΗΝ Greece και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Είναι μια τριήμερη γιορτή του αθλητισμού με πλούσιο πρόγραμμα και παράλληλες δράσεις, που κορυφώνεται με τον αγώνα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου και η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 αθλητές, θεατές και εθελοντές από περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, με το οικονομικό αποτύπωμα για την περιοχή να εκτιμάται σε τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ.

Για να αντιληφθείτε τα μεγέθη και τη δυναμική, αρκεί να σας πω ότι ο θεσμός του IRONMAN® ξεκίνησε το 1978 στη Χαβάη με μόλις 15 συμμετέχοντες και πλέον πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πάνω από 150 αγώνες σε πάνω από 50 χώρες, μετρώντας 1,5 εκατ. αθλητές και 5,5 εκατ. θεατές παγκοσμίως! 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είμαστε μέρος αυτή της μοναδικής πρωτοβουλίας, που όμως ταυτόχρονα συνιστά και ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, το οποίο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και την υποστήριξη όλων των συνεργατών, χορηγών και υποστηρικτών μας, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η φετινή διοργάνωση υλοποιείται με την πολύτιμη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.»

vasia

Η κ. Μπιρλιράκη, CEO της EY ZHN Greece

  • Το τελευταίο διάστημα είδαμε και στη χώρα μας να φουντώνει η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Πώς μπορεί μία διοργάνωση όπως το IRONMAN® να προωθήσει τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης και του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος;

«Πράγματι, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ανησυχητικές και όλοι μας οφείλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του να αναλάβει τη δική του ευθύνη και να υιοθετήσει μία νοοτροπία φιλική προς το περιβάλλον και με όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές και απώλειες. H φετινή διοργάνωση του IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece έχει εξασφαλίσει μία εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, από την οποία αναμένεται να ανακυκλωθούν περισσότερα από 30.000 πλαστικά μπουκάλια νερό, 3.000 χάρτινα ποτήρια και 4.000 αλουμινένια κουτάκια. Φέτος, φιλοδοξούμε το IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece να γίνει, όχι μόνο το πιο μπλε IRONMAN® του κόσμου, αλλά και το πιο πράσινο, με ένα εξαιρετικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή που θα το φιλοξενήσει και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο όλοι ζούμε. H προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον υπόθεση όλων μας!»

  • Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece 2023 γίνεται και ένας νυχτερινός αγώνας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτό;

«Μία από τις αγαπημένες μας παράλληλες δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece 2023 είναι το Night Run Vouliagmeni powered by IRONMAN®, ένας δρομικός αγώνας 5 χιλιομέτρων ο οποίος θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 18.30. Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Ακτή Βουλιαγμένης, θα διασχίσει μία όμορφη διαδρομή δίπλα στο λαιμό της Βουλιαγμένης με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τα νερά του Σαρωνικού, θα φτάσει μέχρι την παραλία του Καβουρίου και θα καταλήξει και πάλι στην Ακτή Βουλιαγμένης για τον τερματισμό. Το Night Run, με μοναδική προϋπόθεση το να είναι κάποιος άνω των 16 ετών, απευθύνεται σε όποιον θέλει να περπατήσει ή να τρέξει μία πανέμορφη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, να απολαύσει τις ομορφιές της Αθηναϊκής Ριβιέρας και φυσικά να λάβει και το δικό του μετάλλιο σαν ενθύμιο και ανταμοιβή για την προσπάθειά του. Θα υπάρξουν βέβαια και βραβεία για τους 3 πρώτους άντρες και τις 3 πρώτες γυναίκες που θα τερματίσουν στο Night Run. Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε και να ζήσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία, παίρνοντας μια γεύση από το IRONMAN®.»

Night Run Vouliagmeni

  • Το IRONMAN® δεν είναι όμως μόνο για τους μεγάλους. Υπάρχει και μία εκδήλωση για τα παιδιά. Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε αυτό;

«Φυσικά! Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου το πρωί θα διεξαχθεί ο παιδικός αγώνας Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης IRONKIDS® Vouliagmeni σε μία ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή για τους μικρούς αθλητές, εντός του χώρου της Ακτής Βουλιαγμένης. Με τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η ΕΥ ΖΗΝ έχει ετοιμάσει έναν αγώνα 3 διαδρομών, 400μ., 800μ., και 1200μ. για παιδιά ηλικίας 6-7, 8-9 και 10-12 ετών αντίστοιχα. Στο IRONKIDS®, νίκη είναι η συμμετοχή γι’ αυτό και όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο στον τερματισμό του αγώνα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως η όλη διοργάνωση του IRONMAN® είναι ένα μεγάλο πάρτι για μικρούς και μεγάλους, με πολλές εκπλήξεις, παιχνίδια κι ένα μοναδικό λούνα παρκ δίπλα στη θάλασσα που θα ξετρελάνει τους μικρούς μας φίλους.

Οι εγγραφές για το ΕΕΑΑ IRONKIDS® Vouliagmeni έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ δίνεται και η δυνατότητα για επιτόπου εγγραφή την παραμονή του IRONKIDS® στον χώρο του IRONMAN® Village αλλά και την ίδια ημέρα στην Ακτή Βουλιαγμένης, στις 08:00-09:00 πριν την εκκίνηση. Η διοργάνωση IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece 2023 συνιστά μία μοναδική ευκαιρία για τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με έναν αγώνα όπου ο σεβασμός, η πειθαρχία και η αφοσίωση είναι απαραίτητα εφόδια. Έτσι θα μάθουν πως και στη ζωή πρέπει να προσπαθεί κανείς καθημερινά για να καταφέρει τους στόχους του και, όταν το πετύχει, η ικανοποίηση είναι μοναδική.»

HERRCO IRONKIDS Vouliagmeni

Ανανεώνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας για τις 20-22 Οκτωβρίου στη Βουλιαγμένη για να ζήσουμε άλλη μια φορά τον παλμό του IRONMAN® 70.3® Greece και τη δυνατή συγκίνηση στη γραμμή του τερματισμού! Ευχόμαστε καλή επιτυχία!