Δεν περίμενα να είναι τόσο ρηχό, αδύναμο και με μεγάλη δόση ανακρίβειας το προεκλογικό πρόγραμμα της υποψήφιας δημάρχου 3Β. Όπως δεν περίμενα αυτή την τοξικότητα που αναβλύζει από τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού της σε καθημερινή βάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο οποίος θα ζητήσει την ψήφο των δημοτών την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, αποκαλεί δημόσια τους χιλιάδες ψηφοφόρους που στηρίζουν τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο «πρόβατα». Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει το 72% των συμπολιτών του με αυτές τις ειρωνικές εκφράσεις, δυναμιτίζοντας το κλίμα, σε μια προεκλογική περίοδο που κυλά, πολιτισμένα και με νηφαλιότητα.

Μέχρι και ρατσιστικά σχόλια έχουν γραφτεί εναντίον υποψηφίων συμβούλων που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους και συμμετέχουν στις εκλογές από αγάπη για την πόλη. Είναι προφανές ότι το «σύνθημα» για τις λεκτικές επιθέσεις και τις εκφράσεις μίσους το δίνει η επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφια δήμαρχος. Εξάλλου, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από το θερμό επεισόδιο που είχε προκαλέσει το 2018 η ίδια μέσα στο γραφείο του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας. «Οι αδύναμοι πάντα φωνάζουν και καυχιούνται. Οι δυνατοί σωπαίνουν και προχωρούν» που έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Πάμε τώρα στο προεκλογικό πρόγραμμα του νεοσύστατου συνδυασμού. Σε ένα πρόγραμμα μόλις τεσσάρων σελίδων παρουσιάζει το όραμα που έχει η υποψήφια δήμαρχος για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έως το 2028. Να δεχτώ ότι δεν έχει περισσότερες ιδέες, σκέψεις και προτάσεις για τον Δήμο της επόμενης πενταετίας και γι’ αυτό το πρόγραμμα περιορίστηκε σε τέσσερις σελίδες Α5. Αυτό που δεν δέχονται οι δημότες και κάτοικοι της πόλης είναι τα ψέματα.

Η υποψήφια δήμαρχος περιγράφει τα έργα που θα γίνουν εφόσον εκλεγεί αλλά εσκεμμένα αποκρύπτει την πραγματικότητα, θεωρώντας με αυτό τον τόπο ότι θα ξεγελάσει τους δημότες. Ψάξτε το πρόγραμμα, δείτε το και θα διαπιστώσετε ότι το 70% των έργων που εξαγγέλλει έχουν ήδη υλοποιηθεί στο Δήμο. Το 20% είναι σε εξέλιξη και το υπόλοιπο 10% δεν μπορεί να γίνει για καθαρά νομικούς λόγους. Γιατί επιλέγει αυτή την μέθοδο της παραπληροφόρησης η υποψήφια δήμαρχος; Οι υπόλοιποι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στις εκλογές, ανακοίνωσαν το πρόγραμμά τους μέσα από το οποίο προτείνουν ιδέες βάσει των δικών τους σταθερών θέσεων και αξιών.

Πάντως, ο κόσμος έστειλε το μήνυμα στην υποψήφια δήμαρχο ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές που ακολουθεί τόσο η ίδια όσο και οι υποψήφιοί της, θυμίζουν πρακτικές ξεπερασμένων εποχών. Το μήνυμα εστάλη στην επίσημη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο συνδυασμός την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου όταν βρέθηκαν περίπου 80 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των 67 υποψηφίων. Ουσιαστικά, μια δημοτική κίνηση που μένει στα στενά όρια μεταξύ συγγενών.