Στην πρώτη γραμμή του πρώην Δήμου Βάρης και έπειτα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για περισσότερα από 20 χρόνια βρίσκεται η Δήμητρα Σουτόγλου. Η «Σιδηρά Κυρία» της Βάρης μίλησε στο notiareport.gr για την εκ νέου υποψηφιότητάς της για δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, τις πρωτόγνωρες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τετραετία 2019-2023 και την εθελοντική της δράση μέσω της οποίας αρκετοί συμπολίτες έχουν βρει εργασία.

Από το 2019 έως το 2022 βρισκόσασταν στη θέση της αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας. Μια δύσκολη περίοδο που σημειώθηκαν φυσικές καταστροφές αλλά και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Πως αντιμετωπίσατε αυτές τις προκλήσεις; 

Η περίοδος 2019-2022 ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη για όλους τους Έλληνες και τον τόπο τους, όπως και για το δικό μας Δήμο, ο οποίος δοκιμάστηκε από τεράστιες φυσικές καταστροφές. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μεγάλες πυρκαγιές (όπως αυτή στο Χέρωμα το καλοκαίρι του 2020, τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Βάρης, στο παλιό πτηνοτροφείο της ΒΟΚΤΑΣ, την τεράστια πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 2022 στο Πανόραμα της Βούλας, αρκετές φωτιές στην περιοχή της Βουλιαγμένης κλπ.), ισχυρότατες, για τα δικά μας τοπικά δεδομένα, χιονοπτώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν, με συνεχόμενες ρίψεις αλατιού, στο οδικό δίκτυο της περιοχής, καθώς και με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Όλες αυτές οι φυσικές καταστροφές, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, με την καθοδήγηση του Δημάρχου μας Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, την άμεση επέμβαση και την εμπειρία του.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προέβλεψε στην ενίσχυση του στόλου, τόσο σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό (πυροσβεστικά και εκχιονιστικά οχήματα, με αλατιέρες και μαχαίρια), όσο και σε έμψυχο, ανθρώπινο δυναμικό, μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων, όσο και εθελοντών. Και όλοι μαζί (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και εθελοντές), συμβάλλαμε στην αντιμετώπιση και στον περιορισμό αυτών των πρωτοφανών καταστροφών. Ήμασταν όλοι παρόντες και ζήσαμε τα πρωτόγνωρα αυτά καιρικά φαινόμενα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, καθώς η διαχείριση και η επέμβαση, αυτών των πρωτοφανών κρίσεων, ήταν άμεση. Όσων αφορά την περίοδο του COVID, η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, ήταν πάντοτε παρούσα, όπου χρειαζόταν, κάνοντας καθημερινά ψεκασμούς και απολυμάνσεις σε όλους τους δημόσιους χώρους, κτίρια, σχολεία, καταστήματα και προσφέροντας τη βοήθειά της, σε όποιον πολίτη το είχε ανάγκη.

Dimitra_Soutoglou-3

Πείτε μας τρεις λόγους ώστε ένας δημότης να βάλει σταυρό προτίμησης στη Δήμητρα Σουτόγλου;

Οι κάτοικοι της περιοχής της Βάρης, με γνωρίζουν πάνω από 40 χρόνια, καθώς δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά στην περιοχή αλλά και από τη συμμετοχή μου στα κοινά ως πρόεδρος Συλλόγων, Γονέων και Κηδεμόνων, Επιμορφωτικών και Επαγγελματιών και τους ευχαριστώ πολύ για τη στήριξή τους, όλα αυτά τα χρόνια, προς το πρόσωπό μου. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας τονίσω πως οι Δημότες και των τριών ενοτήτων μας, σίγουρα γνωρίζουν ότι η καθημερινότητά μου γεμίζει με τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους, αγαπώ πραγματικά τον τόπο μου και τους ανθρώπους του και ευελπιστώ πως θα με στηρίξουν ξανά με την ψήφο τους, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, μα πάνω απ’ όλα στο έργο μου.

Δηλώνω παρούσα, καθημερινά και ανιδιοτελώς, στην επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής μας, βρίσκομαι όλες τις ημέρες της εβδομάδας στη θέση και στο γραφείο που μου όρισε ο Δήμαρχός μας, απαντώντας οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου στα τηλεφωνήματα των συνδημοτών μου και δίνω την υπόσχεση πως με μεράκι και αισιοδοξία, θα εργαστώ ασταμάτητα, προσδοκώντας στη βελτίωση της μοναδικής φυσιογνωμίας της πόλης. Δεσμεύομαι να συνεχίσω, με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και σεβασμό, δίπλα στο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, να υπηρετώ την πόλη μας, ώστε να γίνεται διαρκώς πιο όμορφη και λειτουργική, μια πραγματική «ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ».

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τον περασμένο Ιανουάριο σας έδωσε να διαχειριστείτε το χαρτοφυλάκιο του Εθελοντισμού και Απασχόλησης. Περιγράψτε μας τις ενέργειες και δράσεις που κάνετε;

Τον Ιανουάριο του 2023 και μετά τον ορισμό των νέων Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Συμβούλων, ανέλαβα το τμήμα Εθελοντισμού και Απασχόλησης, ένα τμήμα το οποίο ήταν σχεδόν παροπλισμένο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και το οποίο, οι κάτοικοι και δημότες μας, ελάχιστα γνώριζαν. Το Γραφείο Εθελοντισμού και Απασχόλησης, αποτελεί μια νέα υπηρεσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που δημιουργήθηκε με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών πληροφόρησης για την προώθηση του Εθελοντισμού και της Απασχόλησης, σε τοπικό επίπεδο.

Οι δράσεις του Γραφείου επικεντρώνονται κυρίως στην απορρόφηση Εθελοντών, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν τις γνώσεις, την εμπειρία και την προσφορά τους σε διάφορες δράσεις του Δήμου μας (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί παραλιών, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κλπ.), αλλά και στην απορρόφηση του εργατικού δυναμικού της περιοχής μας, με την ανάπτυξη συμβουλευτικών δράσεων προς τους ανέργους και την προώθηση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό ή αιτούνται πληροφόρησης, σχετικά με προγράμματα επιδότησης εργασίας, επιμόρφωσης προσωπικού ή/και άλλων συναφούς σκοπού καθώς και στη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων για την επίτευξη των στόχων του Γραφείου Εθελοντισμού και Απασχόλησης.

Και για να σας δώσω μια μικρή εικόνα, η οποία αποτυπώνεται σε αριθμούς, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι εθελοντές του Δήμου μας ανέρχονται σε περίπου 250 άτομα, οι επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό ανέρχονται σε σχεδόν 100, έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής, περίπου 450 αιτήσεις για εργασία, εκ των οποίων το 50% έχει ήδη απορροφηθεί στις τοπικές επιχειρήσεις.

Dimitra_Soutolgou-2

Αρκετοί σας αποκαλούν «Η σιδηρά κυρία της Βάρης». Πότε και πως βγήκε αυτός ο χαρακτηρισμός;

Το Μάρτιο του 2015 και συγκεκριμένα την ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμαρχός μας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με κάλεσε για να με βραβεύσει με τιμητική πλακέτα ως Δημοτική Σύμβουλο του τότε Δήμου Βάρης, για το έργο που προσέφερα και φυσικά, χωρίς να το περιμένει κανείς, την ώρα που με προσφώνησε, με αποκάλεσε η “Σιδηρά κυρία της Βάρης”! Ακούγοντας τόσο ξαφνικά τη συγκεκριμένη προσφώνηση, εξεπλάγην ευχάριστα και ταυτόχρονα συγκινήθηκα πάρα πολύ. Θα ήθελα προσωπικά να τον ευχαριστήσω για την τεράστια τιμή που μου έκανε αποκαλώντας με “Σιδηρά Κυρία” και δεσμεύομαι απέναντί του  πως θα συνεχίσω να εργάζομαι με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και πάντα με συνέπεια, σεβασμό και ειλικρίνεια, για να πάμε την “Πόλη για να ζεις” ακόμα πιο ψηλά!!