Ο Φάνης Ρήγας είναι ο υποψήφιος που κάθε επικεφαλής συνδυασμού θα ήθελε να έχει στον συνδυασμό του και κάθε πολίτης στον Δήμο του. Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός ούτε χρειάζεται την Πολιτική, ως εφαλτήριο για την επαγγελματική του καριέρα.

Την έχει ήδη «χτίσει» με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια γράφοντας …χιλιόμετρα στην επαγγελματική εκπαίδευση και το mentoring αρχικά ως συν-ιδρυτής του πιο επιτυχημένου site για την εύρεση εργασίας, του www.kariera.gr και τα τελευταία τρία χρόνια ιδρύοντας την Accelerate Growth.  Δεν είναι τυχαίο που έχει βραβευτεί από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Άριστης Επιχειρηματικής Επίδοσης.

Προερχόμενος από την «Αγορά» και γνωρίζοντας πώς να οργανώνει και να μεθοδεύει τη μετουσίωση του οράματος σε αποτελεσματικές δράσεις στην πράξη, συνιστά έναν ιδανικό υποψήφιο για μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες αλλά και μεγάλες προκλήσεις για τους πολίτες της. 

Ποια ιδιότητά σας σας ώθησε να συμμετέχετε στα κοινά στη Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη; Του πολίτη, του Επαγγελματία ή του Πατέρα;

Όλες μαζί αλλά κυρίως του πατέρα, όχι με τη στενή έννοια δηλαδή του πατέρα  των παιδιών μου αλλά ως συνειδητοποιημένος πολίτης που θέλει να κληρονομήσουν τα παιδιά μας, όλα τα παιδιά, έναν καλύτερο κόσμο. Και εμείς οι ενήλικες έχουμε ευθύνη για αυτό και κάποτε θα λογοδοτήσουμε και ξέρετε, θα μας κρίνουν πολύ αυστηρά. 

Ποια είναι τα σημεία της ιστορίας σας που σας χαρακτηρίζουν. Πως θα συστηνόσασταν στους πολίτες; 

Είμαι ο Φάνης, 47 ετών, πατέρας τριών παιδιών και -με το καλό- τον Ιανουάριο τεσσάρων. Είμαι αριστούχος απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο και φοίτησα με υποτροφία.  Κατάγομαι από το νησί των Κυθήρων, όπου οι γονείς μου διατηρούν μια τοπική τουριστική επιχείρηση. 

Στην πόλη μας μετοίκησα το 2017, αμέσως μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μας. Ως “ερωτικός μετανάστης”, αισθάνομαι ευλογημένος που έχω την τύχη να ζω στην πόλη μας, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Αυτός είναι και ο λόγος, που σε κάθε ευκαιρία ευχαριστώ τη λατρεμένη μου σύζυγο, Ιωάννα, για αυτή μας την απόφαση. Επαγγελματικά, θα έλεγα λακωνικά ότι είμαι επιχειρηματίας. Πιο συγκεκριμένα είμαι ο συν-ιδρυτής του επιτυχημένου site για την εύρεση εργασίας, www.kariera.gr. Σε αυτήν την επιχειρηματική μου δραστηριότητα είχα την ευκαιρία και την τύχη να προσλάβω, να συνεργαστώ και να κατευθύνω περισσότερους από 150 λαμπρούς επιστήμονες -άντρες και γυναίκες- που απασχολήθηκαν σε θέσεις ευθύνης και βοήθησαν στην ανάπτυξη της εταιρείας. 

Για την καινοτομία και για την επιτυχία της επιχειρηματικής αυτής δράσης μου, είχα την τιμή να βραβευτώ από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Άριστης Επιχειρηματικής Επίδοσης.

Αυτό που με κάνει στην επαγγελματική μου πορεία περισσότερο περήφανο, είναι ο θετικός αντίκτυπος που έχει η επιχειρηματική μου δράση σε μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της Κοινωνίας: την ανεργία. 

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με το kariera.gr, σκέφτηκα ότι οι γνώσεις, η εμπειρία και η ωριμότητα που είχα αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, θα ήταν περισσότερο χρήσιμα σε νέους επιχειρηματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά στη διοίκηση μιας καταξιωμένης επιχείρησης, όπως είναι πλέον το kariera.gr.

Για το λόγο αυτό, το 2020 ξεκίνησα την εταιρεία Accelerate Growth. Η αποστολή που έχω με αυτή την επιχειρηματική μου δράση, είναι να βοηθήσω μικρές, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και Start-Ups να λύσουν τα προβλήματα πωλήσεων που έχουν, να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους εντός και εκτός Ελλάδας, και τελικά να δημιουργήσουν πλούτο και νέες θέσεις εργασίας για τον τόπο μας.

Πως καταφέρνετε να ισορροπείτε αυτήν την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα με τον απαιτητικό ρόλο του πολύτεκνου πατέρα;

Η απάντηση είναι μονολεκτική και έχει όνομα: Λέγεται “Ιωάννα”, είναι η σύζυγός μου, η συνοδοιπόρος μου και η ομάδα μου, την αγαπώ πάρα πολύ και την ευγνωμονώ που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα.

Ποιες αξίες σας σας κινητοποίησαν για να διεκδικήσετε την ψήφο των συμπολιτών σας και να πείτε ότι αξίζει να παλέψετε για αυτές;  

Μεγάλωσα με δύο βασικές αξίες: Πρώτη, η κοινωνική ευθύνη. Πιστεύω ότι οφείλω πάντα να αναλαμβάνω την ευθύνη της συμπεριφοράς μου και του αντικτύπου της στην Κοινωνία. Δεύτερη, η σκληρή δουλειά. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα έρχεται μόνο μέσα από σκληρή δουλειά, πειραματισμό, ανθεκτικότητα στις αποτυχίες, υπομονή και επιμονή.  Στο πλαίσιο των δύο αυτών αξιών, αφιερώνω το χρόνο μου, την ενέργειά μου και την τεχνογνωσία μου σε δράσεις που θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην Κοινωνία και την ποιότητα του κόσμου που θα αφήσουμε σαν κληρονομιά στα παιδιά.

Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο. Πως όμως μετουσιώνονται στην πραγματική ζωή αυτές σας οι αξίες; Πως παίρνουν σάρκα και οστά;

Θα αναφέρω πρωτίστως την εθελοντική και αφιλοκερδή συμμετοχή μου στην Aiesec, το μεγαλύτερο δίκτυο νέων στον κόσμο με όραμα να φέρει την παγκόσμια ειρήνη μέσω των διαπολιτισμικών ανταλλαγών που υλοποιεί για φοιτητές και φοιτήτριες.

Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψω την εθελοντική και αφιλοκερδή συμμετοχή μου στην Action Aid, την ανεξάρτητη διεθνή ένωση που έχει όραμα να καταπολεμήσει τη φτώχεια, την αδικία και την ανισότητα στον κόσμο. Ακόμη την εθελοντική και αφιλοκερδή συμμετοχή μου στο Orange Grove Ελλάδας, τη θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων που έχει αποστολή να ενδυναμώσει τους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να βελτιώσουν τον κόσμο μέσω της καινοτομίας.

Και φυσικά την εθελοντική και αφιλοκερδή συμμετοχή μου σε δεκάδες εκδηλώσεις Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Orientum, όπου και μοιράζομαι με τους μαθητές και τους γονείς τους όλα τα στοιχεία που συλλέγουμε από το www.kariera.gr για το μέλλον της εργασίας.

Έχετε μεγάλη δραστηριότητα, πολλές ευθύνες και σημαντική ήδη συμβολή στην Κοινωνία. Γιατί συμμετέχετε στις δημοτικές εκλογές;

Πράγματι αυτή την ερώτηση μου έκαναν οι στενοί μου φίλοι όταν συζήτησα μαζί τους την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος να συμμετέχω στις Δημοτικές Εκλογές ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του. Μάλιστα  το ερώτημα δεν τέθηκε καν έτσι, καθώς οι περισσότεροι υπονοούσαν «που πας να μπλέξεις;».

Κατανοώ απόλυτα τους λόγους που η συμμετοχή στα κοινά θεωρείται “περιπέτεια” στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.

Ωστόσο, με τον κυρίαρχο ρόλο που έχει η κοινωνική ευθύνη στο προσωπικό μου αξιακό σύστημα, πιστεύω πως όταν δεν προσπαθώ για τη λύση, γίνομαι μέρος του προβλήματος.

Σε μια χώρα που έχει το προνόμιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, πιστεύω ότι επιλέγοντας να συμμετέχω στα κοινά, έχω έστω και μια πιθανότητα να αποτελέσω μέρος της λύσης. Αντίθετα, πιστεύω ότι αν επέλεγα να απέχω από αυτά, θα αποτελούσα μέρος του προβλήματος. Μπορεί τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή μου να είναι επιτυχημένα, μπορεί και όχι. 

Όταν έρθει όμως κάποιο από τα τέσσερα παιδιά μου να με ρωτήσει “μπαμπά τι έκανες για να μου αφήσεις έναν καλύτερο κόσμο;” θα μπορώ να απαντήσω με γενναιότητα και ειλικρίνεια “Ό,τι περνούσε από το χέρι μου”.

Συνέβαλε στην απόφασή σας αυτή η προσωπικότητα του επικεφαλής του συνδυασμού Γρηγόρη Κωνσταντέλλου; 

Πράγματι. Πέραν του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει στο προσωπικό μου αξιακό σύστημα η Κοινωνική Ευθύνη, μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου να συμμετέχω στα κοινά, έπαιξε και ο Δήμαρχος της πόλης μας, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Μέσα από μια τυχαία συνάντηση μόλις δέκα λεπτών σε μια κοινωνική εκδήλωση, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε την οξυδέρκεια να αντιληφθεί τις δεξιότητές μου, τον τρόπο να με αξιοποιήσει για το καλό των νέων της πόλης μας και να μου δώσει χώρο να αναλάβω πρωτοβουλίες. 

Με μοναδικό κριτήριο το προσδοκώμενο όφελος που θα έχει η πόλη μας, πήρε το ρίσκο να με εμπιστευτεί, χωρίς να γνωριζόμαστε από παλιά, χωρίς να είμαστε συγγενείς, χωρίς να είμαι καν δημότης άρα και ψηφοφόρος του. 

Αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που μου έδειξε, ήταν:

  • Η διοργάνωση τριών πολύ πετυχημένων εκδηλώσεων Επαγγελματικού Προσανατολισμού με συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών Λυκείου της πόλης μας, καθώς και των γονιών τους.
  • Η διοργάνωση μιας πολύ πετυχημένης εκδήλωσης για την Ηλετροκίνηση στην πόλη μας.
  • Ο συντονισμός της πρωτοβουλίας “Βοήθεια στο σπίτι” κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.
  • Η συμμετοχή μου στις πρωτοβουλίες της θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας του Δήμου μας.

Η απόφασή μου να αποδεχτώ την πρόταση του Δημάρχου μας να συμμετέχω στις εκλογές δεν ήταν εύκολη.  Αναγνωρίζω επίσης, ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που διαφωνούν με τις επιλογές του Δημάρχου προκρίνοντας μια άλλη επιλογή. 

 Όταν αναρωτήθηκα όμως «Φαντάζεσαι όλοι οι πολιτικοί της Ελλάδας να ήταν σαν τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο;», όλα απλοποιήθηκαν. 

Και τι θα κάνετε αν εκλεγείτε; 

Σας πρόλαβε στην ερώτηση αυτή η 8χρονη κόρη μου που με ρώτησε «Μπαμπά, τι θα κάνεις αν εκλεγείς;», όταν της εξηγούσα τι σημαίνει Δημοτικές Εκλογές και την αξία της συμμετοχής στα κοινά.

Πιστεύω πολύ στην ιδέα της καταλληλόλητας. Σε όλες τις αποφάσεις που παίρνω στην καθημερινότητά μου, δεν αναζητώ την καλύτερη λύση. Αναζητώ την κατάλληλη λύση. 

Σε όλες τις δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης στις οποίες έχω συμμετάσχει μέχρι τώρα, επιδιώκω να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες σε τομείς, που λόγω επαγγελματικής εμπειρίας και δεξιοτήτων, κρίνομαι ως κατάλληλος.

Τι σημαίνει κατάλληλος; Ότι έχω τις ικανότητες και τις δεξιότητες να λύσω ένα πρόβλημα, φέρνοντας τον μέγιστο θετικό αντίκτυπο στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Πιστεύω στις ικανότητές μου και είμαι πρόθυμος να συνεισφέρω όπου και όπως ο Δήμος μας χρειαστεί. 

Ποια είναι η ατζέντα σας; 

Πρωτίστως, και με βάση τις δεξιότητες και τις ικανότητές μου, τα προβλήματα στα οποία θα επικεντρωθώ για να λύσω στην πόλη μας, σε περίπτωση που εκλεγώ, χωρίζονται σε τρεις σημαντικούς πυλώνες, καθένας από τους οποίους απαιτεί συνεπή και σφαιρική προσέγγιση:

  • Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Εδώ, η προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι και συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν με ενημέρωση και αυτογνωσία τον κατάλληλο επαγγελματικό προσανατολισμό. Θα δημιουργήσουμε προγράμματα επαγγελματικής καθοδήγησης και υποστήριξης για τους μαθητές μας, προσφέροντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες που αντιστοιχούν στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
  • Ανεργία & Το μέλλον της Εργασίας: Η ανεργία και η εξέλιξη της εργασίας απαιτούν επίσης την προσοχή μας. Θα επενδύσουμε στη δημιουργία προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενθαρρύνοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας. Θα στηρίξουμε επίσης πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις.
  • Επιχειρηματικότητα & Ανάπτυξη: Η ανάπτυξη της πόλης μας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Θα δημιουργήσουμε κλίμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις, παρέχοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες, χρηματοδοτική υποστήριξη και εκπαίδευση. Με την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες αποτελούν τη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που θα ενισχύει την ευημερία και την ευκαιρία για όλους τους κατοίκους μας.