Η δολοφονική επίθεση ναζιστικού τάγματος οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με συνεργούς οπαδούς του Παναθηναϊκού σύμφωνα με την ΕΛΑΣ το βράδυ της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 29χρονου νέου, δεν είναι το πρώτο περιστατικό ωμής βίας που γνωρίζει η ελληνική κοινωνία.

Εξάλλου, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, μια ακόμα δολοφονία με οπαδικά κίνητρα είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο με την δολοφονία του Άλκη, οπαδού του Άρη από «φίλους» του ΠΑΟΚ. Τότε, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της βίας, μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ (!). Τα ίδια ακριβώς μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση εκ νέου, λίγα 24ωρα μετά την απόβαση των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα, αφότου είχαν διανύσει ανενόχλητοι 1.500 χλμ. από το Ζάγκρεμπ μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Για μια ακόμα φορά χύθηκαν κροκοδείλια δάκρυα, με τους αρμόδιους φορείς να τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο προκειμένου να εξαλειφθεί η βία εντός και εκτός γηπέδων. Στην πραγματικότητα, ούτε οι ίδιοι το πιστεύουν γιατί έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν θέλουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Έφηβοι χούλιγκαν στη Βούλα

Αν πιστεύετε ότι τα φαινόμενα οπαδικής βίας διαδραματίζονται μόνο στις «μεγάλες» ομάδες, πλανάστε οικτρά. Αρκεί κανείς να κάνει μια βόλτα στα γήπεδα των μικρότερων κατηγοριών, εκεί όπου τα φλας των φωτογράφων είναι σαφώς λιγότερα και ως εκ τούτου και το ενδιαφέρον περιορισμένο. Οπαδική βία μικρότερης έντασης συναντά κανείς ακόμα και στα τοπικά πρωταθλήματα αλλά και σε παιχνίδια εφηβικών ομάδων.

«Οργανωμένη βία δεν έχω συναντήσει στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΑΝΑ αλλά μεμονωμένα περιστατικά λεκτικής βίας αρκετά», εξηγεί στον «Δημοσιογράφο» ο πρόεδρος του Άρη Βούλας, Στέλιος Τσαλδάρης. «Θυμάμαι ένα περιστατικό σε έναν αγώνα εφηβικού πρωταθλήματος, όπου ένας φίλαθλος έβριζε παίκτη του Άρη Βούλας και όταν του ζήτησα να σταματήσει να βρίζει, κινήθηκε απειλητικά προς εμένα.

Έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν παίζαμε εκτός έδρας με μια ομάδα της ανατολικής Αττικής. Υπήρχε μια μικρή ένταση στην εξέδρα και στο ημίχρονο εμφανίστηκαν ορισμένα άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Προφανώς θέλησαν να μας τρομοκρατήσουν ωστόσο δεν έγινε κάτι περισσότερο», καταλήγει ο Στέλιος Τσαλδάρης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Άρη Βούλας, τα αίτια της οπαδικής βίας από νεαρά άτομα εντοπίζονται στις πιεστικές συνθήκες ζωής, στην ανεργία και τα γενικότερα προβλήματα που συνιστούν τη σκληρή σημερινή πραγματικότητα και προκαλούν τη δυσαρέσκεια και την αντίδραση των νέων, η οποία συχνά διοχετεύεται σε παραβατικές πράξεις.

Πέτρες στο πούλμαν του Αστέρα Βάρης

«Κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου, αγωνιζόμασταν εκτός έδρας και το πούλμαν της ομάδας δέχτηκε επίθεση με πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια του λεωφορείου αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας από την αποστολή» εξηγεί ο πρόεδρος του Αστέρα Βάρης, Ανδρέας Αντάρτης και αναφέρει ότι υπήρχαν στο παρελθόν μεμονωμένα περιστατικά κυρίως λεκτικής βίας από νεαρά παιδιά που βρίσκονταν στις εξέδρες του δημοτικού σταδίου «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής» στη Βάρη με τη διοίκηση του συλλόγου να αποφασίζει την απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο στα συγκεκριμένα νεαρά άτομα που ήταν γνωστά στην τοπική κοινωνία.

«Πριν τρία περίπου χρόνια ένας φίλαθλός μας, μικρής ηλικίας, πέταξε ένα γεμάτο μπουκάλι νερό μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Άμεσα απομακρύνθηκε εκτός γηπέδου και από τότε δεν του επιτρέπουμε την είσοδο. Γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να έρθουν στο γήπεδο της Βάρης και να δημιουργήσουν πρόβλημα και τους έχουμε απαγορέψει την είσοδο», ανέφερε ο Ανδρέας Αντάρτης. Ο πρώην πρόεδρος του Αστέρα Βάρης και παλιά καραβάνα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, Δημήτρης Πάπιος έχει γυρίσει σχεδόν όλα τα γήπεδα του λεκανοπεδίου και έχει συναντήσει διαφορετικές καταστάσεις.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που όταν παίζουμε στην έδρα τους γνωρίζουμε από την αρχή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας προσεγγίσουν διάφορα εύσωμα αγόρια με σκοπό να κάτσουμε ήσυχα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα», αναφέρει στον «Δημοσιογράφο» ο πρώην πρόεδρος του Αστέρα Βάρης. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Πάπιος, η ανοχή και η υπόθαλψη του φανατισμού από τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία ενθαρρύνει την οπαδοποίηση των φιλάθλων και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους και κυρίως σε αυτόν του ποδοσφαίρου.

Πρωτοφανή επεισόδια στη Βουλιαγμένη

Η βία σε οργανωμένο επίπεδο δεν είναι καθόλου πρόσφατο φαινόμενο αλλά χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πρώτα εμφανίστηκε στα γήπεδα της Αγγλίας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης και φυσικά στην Ελλάδα. Τα πρώτα επεισόδια σε ερασιτεχνικό άθλημα έγιναν τον Απριλίου του 1999 στον αγώνα ΝΟΒ – Ολυμπιακού στο κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης.

Ο μεγάλος τελικός στιγματίστηκε από εκτεταμένα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, πετώντας φωτοβολίδες και πέτρες προς τους φίλους της Βουλιαγμένης οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν γονείς και παιδιά. Σημειώθηκαν ξυλοδαρμοί στην εξέδρα, αλλά και μέσα στην πισίνα.

Από τη μανία των χούλιγκαν δεν γλίτωσαν ούτε τα γραφεία του ΝΟΒ τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, διοίκηση του ΝΟΒ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «εγκληματικά στοιχεία» που αμαυρώνουν την ιστορία του Ολυμπιακού. Τα επεισόδια είχαν κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Reuters.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοσιογράφος», φύλλο Αυγούστου