Επεκτείνει σημαντικά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το δίκτυο των κάδων, όπου συγκεντρώνονται ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη ένδυσης για ανακύκλωση.

Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τις αμέσως επόμενες ημέρες 26 τέτοιοι κάδοι θα προστεθούν στους 14 που υπάρχουν ήδη και στις τρεις δημοτικές ενότητες της πόλης με στόχο ο συνολικός αριθμός τους σύντομα να φτάσει τους 40.

Σε περίπτωση που οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες θα τοποθετηθούν μελλοντικά επιπλέον κάδοι σε συνεργασία με την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Βάσει του πληθυσμού στον Δήμο των 3Β αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα κατά τα οποία ένας κάδος ανακύκλωσης εξυπηρετεί περίπου 1.000 με 1.200 πολίτες, ο Δήμος σε συνεργασία με την RECYCOM, εταιρεία που διαχειρίζεται τους εν λόγω κάδους είναι διατεθειμένος να αυξήσει τους κάδους, καθώς το πρόγραμμα έχει ανταπόκριση στους πολίτες αγκαλιάζοντας με τη συμμετοχή τους την προσπάθεια ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων που γίνεται στην πόλη.

Όπως τονίζει η RECYCOM, θα αυξηθεί το ανταποδοτικό ποσό για τους 40 κάδους στα 3.250 ευρώ ετησίως, χρήματα που θα δίδονται με την μορφή δωροεπιταγών ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την κάλυψη βασικών αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου της πόλης. Παράλληλα, οι νέοι κάδοι που θα τοποθετηθούν σε επίκαιρα σημεία θα είναι πιο ενισχυμένοι μειώνοντας με αυτό τον τρόπο στο μέγιστο βαθμό το θέμα βανδαλισμών και κλοπών.

Επίσης, μια αλλαγή που επέρχεται είναι ότι οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων που συνηθίσαμε να βλέπουμε θα αντικατασταθούν σταδιακά με μωβ χρώμα, ως αποτέλεσμα εναρμόνισης με τη νέα σχετική νομοθεσία.

Τα ρούχα που συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με τις δημοτικές κοινότητες και τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Ρουχισμός διατίθεται επίσης για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές.

Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων.