Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συλλογής και απομάκρυνσης κουκουλιών της κάμπιας από εξειδικευμένο συνεργείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τόσο στα πεύκα των προαυλίων των σχολείων όσο και σε πευκόφυτα πάρκα, άλση, πλατείες και δενδροστοιχίες της πόλης.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει προβεί επίσης σε ψεκασμούς το περασμένο φθινόπωρο με βιολογικά εντομοκτόνα, φιλικά προς το περιβάλλον και εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα ωφέλιμα έντομα.

Οι εργασίες γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας από πλευράς του Δήμου για την αποφυγή ξήρανσης των πεύκων της πόλης, καθώς επίσης για την προστασία της δημόσιας υγείας από πιθανή έξαρση αλλεργιών στους πολίτες. Η κάμπια ή πιτυοκάμπη είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς όλων των πεύκων.

Οι προνύμφες του εντόμου καταναλώνουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας των πεύκων με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ανάπτυξη των νεαρών δένδρων, ενώ μεγάλες προσβολές για συνεχόμενα έτη μπορεί να οδηγήσουν και στην ξήρανση νεαρών, αλλά και μεγάλων σε ηλικία πεύκων. Χαρακτηριστικό, επίσης, της προνύμφης (κάμπιας) είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί σε όποιον τις πλησιάζει μετοξίνες που ερεθίζουν δέρμα, μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συνεχίζει καθημερινά την προσπάθειά της για την απομάκρυνση κουκουλιών της κάμπιας και όπως είναι αναμενόμενο έχει επικεντρωθεί πρώτα σε βασικά σημεία όπως είναι οι παιδικές χαρές, τα πάρκα, τα προαύλια των σχολείων και περιμετρικά του Ασκληπιείου Νοσοκομείου. Στη συνέχεια θα δοθεί βαρύτητα στα άλση και γενικότερα όπου υπάρχει πλήθος πεύκων.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 54, Mάρτιος 2023