Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα φυσικής αγωγής στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς υλοποιεί ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με εξειδικευμένους και έμπειρους γυμναστές.

Οι παιδικοί σταθμοί εκτός των άλλων έχουν ως μέλημα και στόχο τα βρέφη και τα νήπια που φιλοξενούνται σε αυτούς να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες από την κινητική τους δραστηριότητα, να μάθουν κανόνες και να αναπτύξουν συμπεριφορές που θα τους επιτρέψουν στο μέλλον να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο χρόνος που δαπανούν τα παιδιά κατά την παραμονή τους στο σχολείο είναι κατά κύριο λόγο καθιστικός (80%) με μόλις το 3% του χρόνου τους να κάνουν μια φυσική δραστηριότητα. Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι κινητικά δραστήρια κατά τη διάρκεια παραμονής τους στον παιδικό σταθμό. Τέλος, πιστεύουν πως ο χώρος του σχολείου, η έλλειψη εξοπλισμού, ο περιορισμένος χρόνος ελεύθερου παιχνιδιού και η έλλειψη κατάρτισης των νηπιαγωγών είναι παράγοντες που δικαιολογούν τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στους παιδικούς σταθμούς.

Το πρόγραμμα φυσικής αγωγής που εφαρμόζει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αποσκοπεί στους εξής τομείς: Στην ανάπτυξη και εφαρμογή βασικών κινητικών δεξιοτήτων, στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, θάρρους και αυτοέκφρασης, στην ενεργοποίηση της φαντασίας της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας, στην ενίσχυση των νοητικών ικανοτήτων μέσα από την επίλυση προβλημάτων κίνησης και τέλος, στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για την αποδοχή των άλλων και την αποτελεσματική συνεργασία μαζί τους.

«Με τη συστηματική άσκηση θα οικοδομηθούν οι βάσεις της κινητικής τους απόδοσης, της νοητικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης. Επίσης, τα βρέφη και τα νήπια, θα μπορέσουν κατανοήσουν καλύτερα έννοιες και να νιώσουν έντονα συναισθήματα», σημειώνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλοι Δήμοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα φυσικής αγωγής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 53, Φεβρουάριος 2023