Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι μαθητές του Λυκείου Βουλιαγμένης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στη συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου και να δουν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, από κοντά μια χρήσιμη και πολύτιμη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πρωτότυπη ιδέα, έμπνευση και υλοποίηση του εκπαιδευτικού του Λυκείου Βουλιαγμένης κ. Δήμου ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του περιβαλλοντικού προγράμματος.

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς βρέθηκαν στο κτήμα της κας Μανώλη Μαρουλιώ και μάζεψαν τις ελιές με την συγκομιδή του καρπού να υπολογίζεται στα 250 κιλά. Οι μαθητές έστρωσαν λιόπανα και συγκέντρωσαν τον καρπό. Κατόπιν ενημερώθηκαν για την ορθή διαδικασία συλλογής του καρπού ενώ τους τονίστηκε ότι με την μηχανική συγκομιδή πρέπει να είναι προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην προκαλούν τραυματισμούς στους καρπούς, ακριβώς διότι υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου συνέχισε τη δράση του ελαιομαζώματος καθώς επισκέφτηκε ελαιοτριβείο στο Κορωπί παραδίδοντας τα 250 κιλά ελιές που ήταν η συγκομιδή. Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για τα είδη της ελιάς, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής λαδιού.

Ο υπεύθυνος του ελαιοτριβείου υποδέχθηκε τους μαθητές για τους οποίους είχε τα απαραίτητα κερασματάκια, και σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης εξηγούσε τη διαδικασία, ενώ τέλος τόνισε τη σημασία των μηχανημάτων υψηλής δυναμικότητας που επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη απόδοση λαδιού και των συνθηκών καθαριότητας που επικρατούν σε ένα ελαιοτριβείο, καθώς οι θερμοκρασίες είναι καθοριστικές για την ποιότητα και διατήρηση των θρεπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου. Οι ελιές που μάζεψαν οι μαθητές εν τέλει παρήγαγαν 35,8 κιλά λάδι.

Το τρίτο σκέλος της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου όταν η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου εμφιάλωσε και μοίρασε το λάδι στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν στη διαδικασία παραγωγής. Κάθε παιδί παρέλαβε το μπουκάλι του με το λάδι, με ειδική ετικέτα που σχεδίασε ο μαθητής της Β’ Λυκείου Νίκος Καυκάλας.

Η δράση ελαιομαζώματος από τα παιδιά του Λυκείου Βουλιαγμένης εκτός από πρωτότυπη έχει και μεγάλη παιδαγωγική αξία για τους μαθητές που έρχονται σε επαφή με μια παραδοσιακή διαδικασία για την χώρα μας και αξίζουν συγχαρητήρια στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 50, Νοέμβριος 2022