Πλήρως αδειοδοτημένο είναι το εναέριο σύστημα επιτήρησης (drone) του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το οποίο μπήκε στον τρίτο μήνα λειτουργίας του καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα.

Αρκετοί είναι οι κάτοικοι κυρίως της δημοτικής ενότητας Βούλας οι οποίοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διερωτώνται κατά πόσο είναι νόμιμο να πετάει ένα drone
πάνω από την πόλη και από τα σπίτια, ανεξαρτήτως αν το πτητικό μέσο πετά στα 120 μέτρα από το έδαφος. Η απάντηση είναι ότι πετάει με ασφάλεια, χωρίς να καταγράφει προσωπικά δεδομένα και εντάσσεται σε ένα σύστημα απόλυτα νόμιμο.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει αδειοδοτηθεί από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) για να πραγματοποιεί πτήσεις drone πάνω από την πόλη. Επίσης, τις τρεις άδειες για να εκτελεί τις πτήσεις το drone, ο Δήμος τις έχει πάρει από την ΑΠΑ (Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας). 

Η ΑΠΑ με την σειρά της έχει αδειοδοτήσει τους χειριστές και κατ’ έπέκταση έχει πιστοποιήσει τα πτυχία και των επτά χειριστών. Επιπλέον, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου καταθέτει κάθε μήνα στην ΥΠΑ το σχέδιο πτήσης με τις ακριβείς συντεταγμένες που θα ακολουθήσει το drone καθώς και το ύψος που θα πετάει. Η ΥΠΑ είναι υπεύθυνη να εγκρίνει το μόνιμο και διαρκές μηνιαίο σχέδιο πτήσης.

Ακριβώς την ίδια διαδικασία ακολουθεί και η Frontex η οποία παρακολουθεί σε μόνιμη βάση τα σύνορα. Συμπερασματικά, η εταιρεία «Vanguard Group» που έχει αναλάβει την εναέρια
παρακολούθηση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμμορφώνεται στο πλαίσιο προστασίας των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που θέτει ο νέος Κανονισμός 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (GDPR).

Η εταιρεία κατέχει όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο άδειες για την εκτέλεση των πτήσεων χωρίς περιορισμούς, με αδειούχους χειριστές. Επίσης όλα τα μηχανήματα καθώς και το προσωπικό υπόκεινται στη σχετική νομοθεσία και λειτουργούν σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και εν γένει το ισχύον εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Μιλώντας στον «Δημοσιογράφο» ο χειριστής του drone τόνισε ότι η λειτουργία των μηχανημάτων είναι απολύτως εναρμονισμένη με τους κανόνες για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τυχόν καταγραφή κάποιων εγκληματικών πράξεων ή άλλων στοιχείων, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για δικαστικούς σκοπούς μόνο με εισαγγελική εντολή, όπως γίνεται και τώρα με τις κάμερες στους δρόμους ή ασφαλείας.

Αξίζει να τονιστεί πως όταν έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαθέτει εναέριο σύστημα επιτήρησης, 20 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι και περιφέρειες) ζήτησαν τις απαιτούμενες πληροφορίες προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να το εγκαταστήσουν. Επίσης, και η Lamda Development έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για να το χρησιμοποιήσει στο Ελληνικό.