Ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των δημάρχων της Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου στον Δήμο Ωρωπού.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το ενεργειακό κόστος, με το σύνολο των δημάρχων να επισημαίνουν τις δυσκολίες που προκύπτουν στην εκτέλεση των προϋπολογισμών τους. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα επιμέρους – διαχρονικά – προβλήματα της αυτοδιοίκησης όπως οι χρηματοδοτήσεις και οι ΚΑΠ.

Οι Δήμαρχοι τόνισαν πως το ενεργειακό κόστος διαφοροποιεί σε μέγιστο βαθμό το σχεδιασμό των Δήμων όπως αυτό καταγράφηκε στον προϋπολογισμό που συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2021 με εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Επίσης, το επιπλέον δυσβάσταχτο κόστος έρχεται να προστεθεί σε δύο κοστοβόρα έτη λόγω του Covid-19. Και συμφώνησαν πως θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των ΚΑΠ με νέους πιο δίκαιους κανόνες.

Ωστόσο, κοινή πεποίθηση των παρισταμένων δημάρχων είναι πως οι δήμοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακραίες δυσκολίες αλλά οφείλουν χωρίς λαϊκισμούς και μικροπολιτική να ασκήσουν συνετή οικονομική πολιτική και να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα χωρίς να μετακυλίσουν ούτε ένα ευρώ του κόστους στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι: Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Ωρωπού, Γ. Γιασημάκης, Σπάτων Αρτέμιδος, Δ. Μάρκου, Λαυρίου, Δ. Λουκάς, Μαραθώνος, Στ. Τσίρκας, Αχαρνών, Σπ. Βρεττός, Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης, Κρωπίας, Δ. Κιούσης, Σαρωνικού, Π. Φιλίππου και Παιανίας, Ισ. Μάδης.