Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» υλοποιούν από κοινού ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Δήμος Σαρωνικού μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση ενοικίου για διάστημα έως και 24 μήνες, την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και την επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες. Παράλληλα, παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στους ωφελούμενους με στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίησή τους, ώστε να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» αφορά οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων, σε άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες), γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής: Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας, η κινητοποίηση για επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης.

Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχουν εντοπιστεί 15 άστεγοι άνδρες που διαβιούν στο δρόμο και έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία». Οι 14 έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Βούλας και 1 στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Η ηλικία τους αντιστοιχεί σε αυτήν του οικονομικά ενεργού πληθυσμού όπως αυτό ορίζεται από την Γιούροστατ.

Συνεπώς, όλοι μπορούν δυνητικά να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, με το 1/3 από αυτούς να έχει ήδη δηλώσει την επιθυμία να εργαστεί. Από τους ανθρώπους αυτούς οι περισσότεροι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι μισοί σιτίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Σίτισης (παροχή έτοιμων γευμάτων που υλοποιεί ο Δήμος με ίδιους πόρους) και συμμετέχουν σε επισιτιστικό πρόγραμμα διανομής τροφίμων (Μητρώο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, ΤΕΒΑ), και κάποιοι είναι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Φαρμακείο.

Επίσης, στο Ίδρυμα Κοινωνικού Ξενώνα Ενηλίκων Βουλιαγμένης υπάρχουν 5 άστεγοι, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν σε αυτόνομη μορφή διαβίωσης. Πρόκειται για 3 ενήλικες άνδρες οι οποίοι είναι άνω των 70 ετών και για 1 γυναίκα με 1 ανήλικο παιδί, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 40, τεύχος Ιανουαρίου