Θα περίμενε κανείς από έναν επικεφαλής δημοτικής παράταξης και πολλάκις υποψήφιο Δήμαρχο εκτός όλων των άλλων να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ ομβρίων υδάτων και λυμάτων.

Ο Δημήτρης Δαβάκης φαίνεται να μπέρδεψε τους παραπάνω όρους με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει στον επικεφαλής του «Κύματος Ενωμένων Πολιτών» τις έννοιες.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Νοεμβρίου, ο Δημήτρης Δαβάκης προχώρησε σε καταγγελία ότι παρουσιάστηκαν λύματα στο Λαιμό της Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα στην Ακτή «Λουκιανός Κηλαηδόνης». Στην πραγματικότητα, δεν ήταν λύματα αλλά όμβρια ύδατα, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή εκείνη την περίοδο.

Επιχειρηματολογώντας ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι την διετία 2016-17 ολοκληρώθηκε η κατασκευή δικτύου ακαθάρτων το οποίο στέλνει τα λύματα των παρακείμενων επιχειρήσεων (Ιθάκη, ΝΟΒ, Αστέρα) προς το παλιό Λιμεναρχείο και από εκεί στην Ψυτάλλεια. Τόνισε δε ότι πριν την κατασκευή του δικτύου υπήρχαν τουλάχιστον δύο υπερχειλίσεις την εβδομάδα κατά τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα να οδεύουν πίσω στο αντλιοστάσιο του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Πλέον, με την κατασκευή του δικτύου, μόνο σε δύο περιπτώσεις έχει χτυπήσει συναγερμός που ειδοποιεί την ΕΥΔΑΠ και το Δήμο ότι ο αγωγός φτάνει κοντά στο επίπεδο της υπερχείλισης με αποτέλεσμα να γίνεται άμεσα η απόφραξη του δικτύου και να μην υπάρχει υπερχείλιση. Συνεπώς, είναι αδύνατο πλέον να καταλήξουν λύματα στη θάλασσα.

Αυτό που εμφανίστηκε στον κόλπο της Βουλιαγμένης ήταν τα όμβρια ύδατα. Όπως είναι η φυσικό, τα νερά της βροχής συγκεντρώνονται σε μεγάλους υπόγειους αγωγούς (αγωγοί ομβρίων) οι οποίοι καταλήγουν τελικά στη θάλασσα. Τα νερά της βροχής φτάνουν στους αγωγούς ομβρίων μέσω των φρεατίων υδροσυλλογής που υπάρχουν στους δρόμους, δίπλα στα ρείθρα των πεζοδρομίων και έχουν για καπάκι μία σχάρα.

Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κολύμβηση σε παραλίες τουλάχιστον μια ημέρα μετά από έντονες βροχοπτώσεις και έως και τρεις ημέρες σε περιοχές κολύμβησης με εκβολές αγωγών ομβρίων υδάτων.

Aναδημοσίευση από την εφημερίδα «Δημοσιογράφος», φύλλο 38, τεύχος Νοεμβρίου