Η Τριμελής Επιτροπή που θα συντονίζει και θα εποπτεύει τη διαδικασία αποτελείται από τον Βασίλη Παπαμιχαήλ (αιρετός), την Ευγενία Δημητροπούλου (υπάλληλος του Δήμου), και τον Πέτρο Κοντόπουλο (δημότης). Για τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος δημιουργείται Δημοτικό Μητρώο Συνεργαζόμενων Φιλοζωικών Φορέων και Προσώπων, στο οποίο μπορούν να εγγραφούν οι φιλοζωικές οργανώσεις που έχουν έδρα το Δήμο των 3Β και δημότες ή κάτοικοι της περιοχής που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο του Δήμου. Με την έναρξη του προγράμματος στειρώσεων, οι πρώτες εγγραφές στο Μητρώο θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, θα συμβληθεί με κτηνιατρεία τα οποία θα πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την υλοποίηση του προγράμματος στειρώσεων.

Η διαδικασία για τον εντοπισμό μιας αδέσποτης γάτας μέχρι το σημείο που θα στειρωθεί είναι απλή. Όταν οι φιλόζωοι ιδιώτες ή οι φιλοζωικές οργανώσεις εντοπίσουν μία αδέσποτη γάτα ή μία αποικία αδέσποτων γατών, επικοινωνούν με ένα από τα μέλη της Επιτροπής μέσω email είτε τηλεφωνικά και ενημερώνουν σχετικά. Ο φιλόζωος ιδιώτης ή φιλοζωική οργάνωση, αποστέλλει φωτογραφία του αδέσποτου ζώου και υποδεικνύει την περιοχή που εντοπίστηκε, έτσι ώστε να ταυτοποιηθεί ότι είναι αδέσποτο και όχι δεσποζόμενο και ότι ανευρέθη εντός των ορίων του Δήμου. Στη συνέχεια, ο φιλόζωος ιδιώτης ή φιλοζωική οργάνωση, παραλαμβάνει από το Δήμο το προπληρωμένο voucher (ηλεκτρονικά ή διά ζώσης) που καλύπτει το 80% του κόστους των παρεχόμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τη στείρωση και το οποίο θα προσκομίσει στο συμβεβλημένο με τον Δήμο κτηνιατρείο, όταν θα προσέλθει για τη στείρωση του ζώου, ενώ ο ίδιος (ιδιώτης ή φιλοζωική οργάνωση) θα καταβάλει το υπόλοιπο ποσό του 20%.

Με την ολοκλήρωση της στείρωσης, ειδοποιείται ο φιλόζωος ιδιώτης ή φιλοζωική οργάνωση που το συνέλεξε αρχικά για την παραλαβή του και την επιστροφή του ζώου στο οικείο του περιβάλλον. Το κτηνιατρείο ενημερώνει το Δήμο συγκεντρωτικά στο τέλος του μήνα για τον αριθμό των γατών που στειρώθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από το κτηνιατρείο. Μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου δημοτικού προγράμματος στειρώσεων αδέσποτων γατών, η Τριμελής Επιτροπή θα παρουσιάζει αναλυτικό απολογισμό ετήσιας δράσης στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και τις προτάσεις της για την περαιτέρω βελτίωση του δημοτικού προγράμματος στειρώσεων αδέποστων γατών. Να σημειωθεί, πως ο Δήμος έχει δεσμεύσει το ποσό των 50.000 ευρώ για τις ανάγκες του προγράμματος.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 36, Σεπτμέβριος 2021