Το επιδημιολογικό φορτίο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ωστόσο όπως δείχνουν τα πρόσφατα επικαιροποιημένα δεδομένα, η κατάσταση της πορείας των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί εμφανίζοντας και τα πρώτα ενθαρρυντικά
σημάδια αποκλιμάκωσης. Συνολικά, κατά το διάστημα 28 Ιουνίου έως 8 Αυγούστου στην περιοχή της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καταγράφηκαν 732 κρούσματα κορονοϊού, 42 πολίτες χρειάστηκαν να νοσηλευτούν και 690 κάτοικοι βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πιο αναλυτικά, στις 28/6 εντοπίστηκαν 47 κρούσματα (2 ήταν οι νοσηλευόμενοι και 45 σε κατ’ οίκον απομόνωση). Μια εβδομάδα αργότερα τα κρούσματα διπλασιάστηκαν καθώς βρέθηκαν 81 συμπολίτες θετικοί στον κορονοϊό (3 ήταν οι νοσηλευόμενοι και 78 σε κατ’ οίκον περιορισμό).
Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που σημειώθηκε στη χώρα δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καθώς στις 12 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 188 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την περιοχή από την έναρξη της πανδημίας (6 ήταν οι νοσηλευόμενοι και 182 σε κατ’ οίκον απομόνωση).

Από το σημείο εκείνο και μέχρι της 26 Ιουλίου, άρχισε να σταθεροποιείται η κατάσταση και να ξεκινά η πτώση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, στις 19 Ιουλίου καταγράφηκαν 184 κρούσματα (9 νοσηλευόμενοι και 175 συμπολίτες σε κατ’ οίκον περιορισμό) ενώ μια εβδομάδα αργότερα στις 26 Ιουλίου τα κρούσματα σημείωσαν περαιτέρω πτώση, φτάνοντας τα 127 (11 νοσηλευόμενοι και 116 κατ’ οίκον απομόνωση) και στις 2 Αυγούστου εντοπίστηκαν 105 (9 νοσηλευόμενοι και 96 πολίτες σε κατ’οίκον περιορισμό). Τέλος, στις 9 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 105 κρούσματα (11 νοσηλευόμενοι και 94 σε κατ’ οίκον απομόνωση). 

Παρά το κλίμα ανησυχίας που επικρατούσε στην κοινωνία σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και την πιθανή έλευση νέου κύματος της πανδημίας, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πήρε την απόφαση να διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις αποκλειστικά για εμβολιασμένους, μια ενέργεια πρωτοποριακή για φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμος φρόντισε όσοι επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις κατά την είσοδό τους στους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων να επιδεικνύουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, με προσωπικό να ελέγχει ηλεκτρονικά την εγκυρότητα των εγγράφων. Κατά τον τρόπο αυτό εκατοντάδες πολίτες παρακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βάρκιζα και τη Βούλα με απόλυτη ασφάλεια, με τον Δήμο να στέλνει και ένα μήνυμα υπέρ της αναγκαιότητας του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Άλλωστε, βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες» που διαμαρτύρονταν ότι η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της πόλης, καθώς όπως αναφέρθηκε, τα κρούσματα στην πόλη από την ημερομηνία τέλεσης των εκδηλώσεων σημειώνουν καθοδική πορεία.