O δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Κώστας Πασακυριάκος, στέκεται δίπλα στους εργαζομένους του Ασκληπιείου Βούλας και του Κέντρου Υγείας Βάρης ενώ υπογραμμίζει πως παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, το νοσηλευτικό προσωπικό, δίνει έναν σκληρό αγώνα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κώστα Πασακυριάκου

«Αυτές τις μέρες το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό του Ασκληπιείου Βούλας και του Κέντρου Υγείας της Βάρης, δίνει έναν τιτάνιο αγώνα για να προσφέρει με κάθε δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες τους στη μάχη για να βοηθήσουν τους ασθενείς αλλά και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας, με ανακοίνωσή του, προς όλο το προσωπικό, σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου, ενημέρωσε ανάμεσα σε άλλα πως: «Έχουμε μπει για τα καλά στη 2η φάση της επιδημίας του Covid19, στην πιο κρίσιμη για την πορεία της επιδημίας και την προστασία της υγείας όλων μας. Καλούμαστε όλοι και όλες να πράξουμε αυτό που μας επιτάσσει ο ρόλος μας στην κοινωνία: να προστατεύσουμε την υγεία του λαού μας». Και ταυτόχρονα, διατύπωσε ένα πλαίσιο μέτρων για τη θωράκιση του νοσοκομείου και την προστασία των γιατρών, των νοσηλευτών, των ασθενών και των συνοδών.

Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό, που δίνουν αυτή τη μάχη, μέσα σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων, όπως δηλαδή και στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων.

Για να γίνει κατανοητό κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές, αρκεί να αναφέρουμε τα εξής:

– Το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου, μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι στην περιοχή μας υπάρχει κρούσμα κορονοϊού, στο Τμήμα Επειγόντων του Ασκληπιείου υπήρχαν συνολικά… 15 μάσκες για γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και συνοδούς. Ευτυχώς, το θέμα λύθηκε την επόμενη μέρα, μετά από παρέμβαση παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη Διοίκηση. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει και είναι σοβαρό. Μόλις, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, οι Γιατροί της ΜΕΘ με έγγραφό τους προς τη Διοίκηση του Ασκληπιείου και τη 2η ΥΠΕ, βγάζουν κραυγή αγωνίας για την παντελή έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, εν αναμονή των πρώτων διασωληνωμένων ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλεύσουν.

– Στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για το 2020, το κονδύλι για ιατρικά αναλώσιμα (υλικά χειρουργείου, φιλμ για το Ακτινολογικό, γάντια, γάζες, μάσκες κ.λπ.) μειώθηκε κατά 30%!

– Αυτή τη στιγμή, στο Ασκληπιείο το προσωπικό φτάνει τους περίπου 900 εργαζόμενους, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 300! Υπάρχουν νοσηλευτικά τμήματα με 9 άτομα για να καλυφθούν 3 βάρδιες, κάτι που σημαίνει ότι η λέξη «ρεπό» είναι άγνωστη σε πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές. Τα οφειλόμενα ρεπό έχουν ξεπεράσει τις 6000!

Με δεδομένες όλες αυτές τις ελλείψεις, το όποιο Επιχειρησιακό Σχέδιο προετοιμασίας και ενεργειών για την υποδοχή περιστατικών κορονοϊού, υπάρχει στο νοσοκομείο, καταλήγει, δυστυχώς, να είναι κενό γράμμα.

Καλούμε και εμείς να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Ασκληπιείου Βούλας και του Κέντρου Υγείας Βάρης με μαζικές προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, με προμήθειες όλων των απαραίτητων υλικών για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τέλος ότι: το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων που στρέφονται εναντίον συνδικαλιστών που κάνουν το καθήκον τους, δηλαδή να αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις, είναι απαράδεκτο. Ας ασχοληθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων με την προμήθεια σε μάσκες και άλλα αναλώσιμα και τις απαραίτητες προσλήψεις κι ας αφήσουν τα υπόλοιπα…»