Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο επικεφαλής της Κώστας Πασακυριάκος σχετικά με τα αποθεματικά του Δήμου 3Β που η κυβέρνηση ζητά να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες μέρες για το θέμα της υποχρεωτικής μεταφοράς των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.
Κι επειδή έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά, καλό είναι να διευκρινίσουμε ορισμένα σημεία.

Στη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ (κάτι που έγινε για πρώτη φορά), την ΜΗ μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό. Αυτό ήταν το 1ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης. Όμως, στην ίδια συνεδρίαση υπήρχε και ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ και ΟΧΙ ταυτόχρονα με το παραπάνω. Ήταν το 2ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, με άλλη εισήγηση, άλλη συζήτηση και άλλη ψηφοφορία, πράγμα απολύτως φυσιολογικό.

Το δεύτερο θέμα λοιπόν, αφορούσε στο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, στον οποίο θα κατατίθενται από εδώ και στο εξής τα κονδύλια που δίνει η κυβέρνηση στο Δήμο μας, που ανήκουν στο Δήμο μας και τους δημότες μας και που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Το δεύτερο θέμα, μετά από πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Πασακυριάκου, που έγινε δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο, αναβλήθηκε για να συζητηθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις. Το σκεπτικό της πρότασης αναβολής ήταν επειδή η ΚΕΔΕ, αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος που αφορά όλους τους Δήμους της χώρας. Η πρόταση του Κώστα Πασακυριάκου, ψηφίστηκε επίσης ΟΜΟΦΩΝΑ.

Ας δούμε τώρα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για όλα τα παραπάνω.

1ον: ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 2014, η τρόϊκα ζήτησε από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το δέχτηκαν, να υποχρεώσει όλους τους φορείς του Δημοσίου, να καταθέσουν τα αποθεματικά των Ταμείων και τα ταμειακά διαθέσιμα των οργανισμών σε έναν ειδικό λογαριασμό, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του Χρέους. Η απόφαση αυτή ενεργοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015, την διατήρησε και την υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ως κομμάτι της συμφωνίας για τη νέα Δανειακή Σύμβαση και το 3ο Μνημόνιο. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο ποτέ δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο και έχει πάρει αποφάσεις και το 2015 και το 2017 και τώρα, να μην υλοποιήσει την κυβερνητική απόφαση.

2ον: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι, αυτομάτως για όλα τα έργα και τις υπηρεσίες, τις πληρωμές και οποιαδήποτε άλλη οικονομική – ακόμα και την πιο απλή – πράξη θα θέλει να κάνει ο Δήμος, θα πρέπει να εγκρίνεται από φορείς της Κεντρικής κυβέρνησης. Ακόμα πιο σοβαρό είναι το ζήτημα της πιθανότητας, αυτά τα χρήματα να μην μπορέσει ποτέ να τα αξιοποιήσει ο Δήμος. Κάτι που είναι στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό…

3ον: ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή, η κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών, θα σήμαινε αυτομάτως μια νέα οικονομική θηλιά στους Δήμους, δηλαδή στους δημότες, πολλοί Δήμοι δεν προχώρησαν στην υλοποίηση της απόφασης. Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε το εξής: Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Γ. Χουλιαράκη, πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, σκέφτηκε κάτι πιο …σίγουρο για τους «απείθαρχους» δήμους. Θέσπισαν το υποχρεωτικό άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε εκεί να καταθέτει η κυβέρνηση τα χρήματα που ανήκουν στους Δήμους, τους λεγόμενους ΚΑΠ (σ.σ. χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία των δημοτών και πρέπει να αποδίδονται κάθε μήνα στους Δήμους με βάση κάποια αναλογία). Σκέφτηκε προφανώς τότε η κυβέρνηση: «Αφού δεν μου καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δεσμεύω μόνος μου όσα πρέπει να τους δώσω στο μέλλον». Ο απόλυτος εκβιασμός…

4ον: ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Η μόνη διαφορά είναι ότι με νέα απόφαση του νέου υπουργού Οικονομικών της ΝΔ, απλά μετατοπίστηκε η προθεσμία για την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων αλλά και για το υποχρεωτικό άνοιγμα νέου λογαριασμού. Ο εκβιασμός παραμένει…

Και μία τελευταία επισήμανση. Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να αναβληθεί το θέμα του ανοίγματος του λογαριασμού για να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να βρούμε τρόπους να αποφύγουμε δέσμευση των ΚΑΠ, που με μαθηματική ακρίβεια, έρχεται.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει η διοίκηση του Δήμου μας. Κι αυτό γιατί: μπορεί να είπαμε ομόφωνα ΟΧΙ στην κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος – μέσω του ανοίγματος λογαριασμού για τους ΚΑΠ – να μάς δεσμεύσουν τους μελλοντικούς μας πόρους και άρα να οδηγηθούμε στο ίδιο αποτέλεσμα…