Κυριακή 07 Μαρτίου 2021
11:02
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου 3Β

    Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021
Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την περασμένη Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.
Webp.net gifmaker


Η εν λόγω Επιτροπή που κρίνεται επιβεβλημένη σε κάθε Δήμο, συστάθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η σχεδίαση και εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο και φυσικά η πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων είναι η διατύπωση προτάσεων προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου, η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, η συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του Δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας και δικαιωμάτων των γυναικών. Επίσης, τη συνεργασία με τις αρμόδιες δομές για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Η Επιτροπή που αποτελείται από οκτώ μέλη, θα διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέματα όπως η πρόληψη της βίας, τη γυναικεία απασχόληση και των πολιτικών ίσων ευκαιριών, την καταπολέμηση των στερεοτύπων με βάση το φύλο, την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης κ.ά.

Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση, ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και μέλος της Επιτροπής σε ανακοίνωσή του αναφέρει μερικά αποσπάσματα από την παρέμβασή του.

«Η Επιτροπή μας συγκροτήθηκε και πραγματοποιεί την πρώτη της συνεδρίαση σε μια συγκεκριμένη συγκυρία. Οι δεκάδες καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση, κακοποίηση ή άσκηση κάθε μορφής βίας, ξεκινώντας από τη Σοφία Μπεκατώρου, «άνοιξαν» τον ασκό του Αιόλου και δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. «Άνοιξαν» στόματα και γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών καταγγελιών που αποτυπώνουν μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα που δεν σταματά στο χώρο του αθλητισμού και της Τέχνης αλλά υπάρχει και κυριαρχεί εκεί όπου χιλιάδες γυναίκες εργάζονται και σπουδάζουν.

Το έδαφος πάνω στο οποίο γεννώνται και αναπαράγονται συμπεριφορές κακοποίησης σε βάρος γυναικών, δεν είναι μόνο οι προσωπικές και ψυχολογικές «ιδιαιτερότητες» του θύτη. Κάτι που είναι υπαρκτό και απολύτως καταδικαστέο, χωρίς «ναι μεν αλλά...» ή αστερίσκους. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τις σχέσεις εκμετάλλευσης που καθορίζουν και τη θέση της εργαζόμενης γυναίκας στις σημερινές συνθήκες. Σάς θυμίζω πόσες καταγγελίες έχουν γίνει – και άλλες πολλαπλάσιες που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας – για απειλές για απόλυση, φραστική και σωματική βία σε βάρος γυναικών σε χώρους δουλειάς από εργοδότες και προϊστάμενους».

Ο Κ. Πασακυριάκος πρότεινε να υπάρξει σύνδεση της Επιτροπής με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί, να γίνουν επαφές με Συλλόγους Γυναικών στην περιοχή μας, να διατυπωθούν άμεσα προτάσεις από όλα τα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου αυτές να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.