Δευτέρα 01 Μαρτίου 2021
12:42
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

«Μπρα ντε φερ» διαρκείας μεταξύ Κωνσταντέλλου και Μητροπολίτη Γλυφάδας

    Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021
Συνέχεια δόθηκε στην υπόθεση της εκλογής του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Επισκόπου Σαλώνων Αντώνιου Αβραμιώτη.


Ειδικότερα, στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 η αίτηση ακύρωσης του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με την οποία ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η ανάδειξη του Μητροπολίτη Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου και το από 2.4.2019 Προεδρικό Διάταγμα που επικύρωσε την ανάδειξή του σε Μητροπολίτη.

Θυμίζουμε ότι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τον Απρίλιο του 2019 προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση της Ιεραρχίας με την οποία ο Αντώνιος ψηφίστηκε ως Μητροπολίτης. Όπως τόνιζε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος λίγο πριν την προσφυγή, η πράξη ψήφισης του Αντωνίου είναι άκυρη επειδή ως τιτουλάριος Επίσκοπος Σαλώνων, κατέχοντας δηλαδή ένα τιμητικό αξίωμα, δεν είχε δικαίωμα να συγκαταλέγεται στους εκλόγιμους ιερωμένους, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι παράλληλα νόμος του κράτους.

Τα κίνητρα της προσφυγής Κωνσταντέλλου δεν εντοπίζονται αποκλειστικά στην τήρηση των νόμων και των τύπων κατά την εκλογή Μητροπολιτών. Όπως έχει αναφέρει ο Δήμαρχος σε συνέντευξή του, ο Σαλώνων Αντώνιος έχει προκαλέσει οργή στους κατοίκους του Δήμου 3Β. Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του στην τοπική εφημερίδα «Δημοσιογράφος» όπου αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με Ρώσους και Άραβες επενδυτές για οικοδόμηση μεγάλων συγκροτημάτων στην προστατευόμενη σήμερα περιοχή της Φασκομηλιάς, ενώ επιθυμεί τη δόμηση στα χαρακτηρισμένα ως πράσινα οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της Βουλιαγμένης.

kwn-ant.jpg
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος (δεξιά) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στη Βούλα.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος φαίνεται να έχει δίκιο. «Αυτός ο κανόνας έχει «παραβιαστεί» και άλλες φορές αλλά πρώτη φορά φτάνει να κριθεί από δικαστήριο. Βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η απόφαση γιατί δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο», τονίζουν μεταξύ άλλων. 

Σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει πως η ανάδειξη του Επισκόπου Αντωνίου είναι παράνομη, τότε αυτομάτως θα ‘χηρεύσει’ η Μητρόπολη με την έκδοση της απόφασης, θα οριστεί τοποτηρητής, και στις επόμενες εκλογές θα εκλεγεί νέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί προς τα τέλη του έτους.