Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
21:51
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Δεκαπέντε νέα δέντρα φυτεύτηκαν στο ΔΑΚ Βουλιαγμένης

    Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020
Η ανακατασκευή του Αθλητικού Κέντρου της Βουλιαγμένης έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στην τοπική κοινωνία και κυρίως στη νεολαία που βλέπει τα έργα να εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, ανυπομονώντας να φτάσει η μέρα που θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων γηπέδων μπάσκετ και τένις.
afd 3


Όπως σε όλα τα έργα που γίνονται -όχι μόνο στον Δήμο 3Β- αλλά και σε άλλες περιοχές, υπάρχουν και οι αντιδράσεις πολιτών που έχουν αντίθετη άποψη. Μιλώντας για το συγκεκριμένο έργο που γίνεται στο ΔΑΚ Βουλιαγμένης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα μυαλά που δεν επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό ενός αθλητικού κέντρου προς όφελος των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών.

Η διαδικτυακή ομάδα ενεργών πολιτών... 4Β όπως χαρακτηρίζονται, αποτελούνται από δέκα χρήστες του facebook που ο μοναδικός τους στόχος είναι να παραπληροφορούν τους ανυποψίαστους δημότες. Μάλιστα, δεν διαστάζουν να χαρακτηρίζουν το εν λόγω έργο ως «έγκλημα». Κλασικό παράδειγμα στείρας αντιπολίτευσης του πληκτρολογίου.

Στην προκειμένη περίπτωση, για τις ανάγκες της ανακατασκευής του Αθλητικού Κέντρου θα πρέπει να κοπεί ένα υγιές δέντρο και συγκεκριμένα ένα κυπαρίσσι. Σύμφωνα με τον μελετητή του έργου, για να ανακατασκευαστεί ένα γήπεδο μπάσκετ που θα το χρησιμοποιούν αποκλειστικά παιδιά μικρής ηλικίας και τα τμήματα ακαδημιών του ΑΟΒ που αριθμούν περισσότερα από 100 παιδάκια, θα πρέπει να αφαιρεθεί από το σημείο. Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής: Δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο αν δεν κοπεί το δέντρο καθώς με την ανακατασκευεί των νέων γηπέδων μπάσκετ σύγχρονων προδιαγραφών, το κυπαρίσσι θα βρίσκεται εντός του αγωνιστικού χώρου και το πλέον σημαντικό είναι πως στην περίπτωση μη κοπής, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών που θα αθλούνται στο χώρο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποφάσισε την κοπή του δέντρου προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες. Αυτό που κρύβουν σκοπίμως οι «επαναστάτες του πληκτρολογίου» είναι το γεγονός πως την επόμενη μέρα της απόφασης για κοπή του κυπαρισσιού, ο Δήμος 3Β και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου προχώρησαν σε φυτεύσεις 14 κυπαρισσιών ύψους άνω των 3μ και 1 μεγάλου σκίνου στο περιβάλλοντα χώρο του ΔΑΚ και λίγα μόλις μέτρα μακρυά από το κυπαρίσσι που θα απομακρυνθεί. Να σημειωθεί πως ο νέος Κανονισμός Πρασίνου που έχει θεσπίσει ο Δήμος, αναφέρει πως για κάθε ένα κομμένο δέντρο θα πρέπει να αντικαθίσταται με δύο, ενώ η δημοτική αρχή σε αυτή την περίπτωση φύτευσε δεκαπέντε.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε στην απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο περί κοπής και που ψήφισε και μέρος της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, απευθύνθηκε σε γεωπόνο με σκοπό να αποφευχθεί η κοπή και απλά να μεταφυτευθεί σε άλλο σημείο. Σύμφωνα, με την έκθεση του γεωπόνου, οι πιθανότητες να κρατηθεί στη ζωή το κυπαρίσσι μετά την μεταφύτευση αγγίζουν μόλις το 3% καθώς το ριζικό σύστημα είναι πάρα πολύ ισχυρό και έχει απλωθεί σε αρκετά μέτρα, με αποτέλεσμα όταν ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφύτευσης θα πρέπει να κοπούν πολλές ρίζες.

Επί της ουσίας, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ανακατασκευάζει ένα απαρχαιωμένο αθλητικό κέντρο και εμπλουτίζει με περισσότερο πράσινο, την ήδη κατάφυτη περιοχή του Καβουρίου.

{Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος φύλλο Οκτωβρίου}