Τρίτη 09 Μαρτίου 2021
12:36
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Επιπλέον 12 ΜΕΘ για Covid-19 στο Ασκληπιείο Βούλας

    Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
Ακόμα 12 Εντατικές με προδιαγραφές Covid-19 αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη στo Ασκληπιείο Βούλας σε πολύ σύντομο διάστημα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.


Συγκεκριμένα, προστίθενται επιπλέον 40 κλίνες ΜΕΘ Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις 12 στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Τι σημαίνει ΜΕΘ Covid

Οι κλίνες Εντατικής που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19 έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτές όπου βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. Εκ πρώτης, τα περιστατικά Covid θα πρέπει να βρίσκονται απολύτως απομονωμένα από όλα τα υπόλοιπα, καθώς ο κορονοϊός έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μολύνει εύκολα οποιονδήποτε βρίσκεται σε απόσταση δύο μέτρων.

Για παράδειγμα, έναν ασθενή από τροχαίο που βρίσκεται στο διπλανό κρεβάτι. Τα συστήματα εξαερισμού και ο κλιματισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας για να μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά φίλτρα HEPA που απομονώνουν τον κορονοϊό, τα οποία δεν επιτρέπουν τη διασπορά του με τα σταγονίδια στον υπόλοιπο χώρο. Η ΜΕΘ-Covid θα πρέπει να έχει διαφορετική είσοδο και έξοδο. Μάλιστα, όχι μία αλλά δύο εξόδους, ώστε να υπάρχει ένας πρώτος κενός χώρος από όπου βγαίνει ο γιατρός, αφαιρεί την προστατευτική στολή, περνάει μία ειδική διαδικασία απολύμανσης και ακολούθως εξέρχεται.

Απαιτείται επίσης σύστημα ενδοεπικοινωνίας με ειδικά τζάμια και ειδικό χώρο για συνεδρίαση γιατρών και νοσηλευτών μετά την ημερήσια παρακολούθηση και καταγραφή νοσηλείας των περιστατικών. Στα ελληνικά νοσοκομεία η μετατροπή μιας ΜΕΘ σε ΜΕΘ-Covid δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, καθώς στην Αττική ελάχιστα, όπως το «Αττικόν» και το «Θριάσιο», είναι σχετικά καινούργια. Τα περισσότερα κτίρια που στεγάζονται νοσοκομεία έχουν χτιστεί πριν από 100 χρόνια. Επιπλέον, νέοι αναπνευστήρες, σύγχρονες οθόνες παρακολούθησης, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και άλλα πολλά.

Με πληροφορίες από Protagon.gr