Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
12:31
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Γιατί είναι σημαντικές οι δραστηριότητες μαγειρικής στην προσχολική ηλικία;

    Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020
Σίγουρα όταν ακούμε μάθημα μαγειρικής για παιδιά στο μυαλό μας έρχονται συναισθήματα όπως: διασκέδαση, ενθουσιασμός, χαρά και πολλά όμορφα και χαρούμενα συναισθήματα.


Το μάθημα μαγειρικής όμως εκτός από διασκεδαστικό είναι και απίστευτα διδακτικό. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να καλύψει πολλές διδακτικές ενότητες και αναπτυξιακούς στόχους αν προσφέρεται σωστά στα παιδιά. Ένας χώρος που πραγματοποιεί τέτοιες δραστηριότητες είναι «Το Σπίτι Που Γελάει» όπου μας εξηγούν γιατί έχουν εντάξει σε εβδομαδιαία βάση το μάθημα μαγειρικής.

Καταρχήν η μαγειρική είναι ένα αισθητηριακό παιχνίδι όπου τα παιδιά δοκιμάζουν, πιάνουν, μυρίζουν, ανακατεύουν, δημιουργούν και βλέπουν ένα αποτέλεσμα.

to-spiti-pou-gelaei-cooking-4.jpg

Υποστηρίζει την φυσική τους ανάπτυξη και την λεπτή κινητικότητά καθώς μαθαίνουν να ανακατεύουν, να κόβουν, να σπάνε , να στύβουν και να κάνουν άλλες συναφείς κινήσεις οι οποίες χρειάζονται.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η ανάπτυξη του λόγου και του λεξιλογίου, καθώς τα παιδιά ενθαρρύνονται να περιγράψουν, τι κάνουν, πως το κάνουν, τι μυρίζει, πως νιώθουν όταν πιάνουν τα υλικά. Έχετε ποτέ ρωτήσει το παιδί σας ; «περιέγραψε μου που θα βάλλουμε το βούτυρο τώρα ; θυμάσαι;», «Γιατί συνθλίβουμε το καρύδι;» Το παιδί θα πρέπει να το επεξεργαστεί, να θυμηθεί και να βρει τις κατάλληλες λέξεις.

to-spiti-pou-gelaei-cooking-2-1360x2048.jpg

Το κομμάτι όμως της μαγειρικής περιλαμβάνει και ένα πολύ σημαντικό και διαφορετικό μαθησιακό μέρος, που δεν πρέπει να ξεχνάμε και είναι η Συνταγή. Τα παιδιά θα μάθουν τι είναι το “instructional writing” (εγγραφή οδηγιών) όπου περιλαμβάνει οδηγίες και πως εκτελούνται με σειρά όπως μια συνταγή. Έτσι αναπτύσσεται και το κομμάτι της κατανόησης και της προσοχής καθώς πρέπει να εκτελέσουν μία, δύο ή και παραπάνω διαδοχικές οδηγίες.

Φυσικά, το μάθημα μαγειρικής περιλαμβάνει επίσης πολλά μαθηματικά! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζυγαριά ή στην προσχολική ηλικία ενδείκνυνται και τα ποτήρια (μισό ποτήρι, ολόκληρο, δύο κτλ.) και αριθμητικές έννοιες όπως, πολύ λίγο, μισό ακόμα, μεσαίο, μεγάλο, μικρότερο, λιγότερο.

to-spiti-pou-gelaei-cooking-1-1368x1536.jpg

Μην ξεχνάμε ότι η μαγειρική είναι και ένα εργαστήριο φυσικής, καθώς τα παιδιά εξερευνούν και πειραματίζονται !!! Βλέπουν πως αλλάζουν τα χρώματα, η υφή τους, πως αναμιγνύονται και μετατρέπονται από στερεά σε σκόνη ή σε υγρό και το αντίθετο. Κάνουνε προβλέψεις όπως τι θα συμβεί αν αναμείξουμε baking powder με νερό ;

Ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι επίσης είναι ότι μέσα από την μαγειρική τα παιδιά αναπτύσσουν την δημιουργικότητά τους και χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους καθώς είναι υπεύθυνα να δημιουργήσουν ένα τελικό αποτέλεσμα. Μπορούν να πάρουν απλές πρωτοβουλίες όπως τι θα ήθελαν να βάλλουν στην σαλάτα τους.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η μαγειρική είναι μία από τις πρωταρχικές δραστηριότητες όπου τα παιδιά μέσα από ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα μαθαίνουν για την σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής που συνάδει με το πνεύμα του σχολείου μας.


to-spiti-pou-gelaei-cooking-5.jpg

to-spiti-pou-gelaei-cooking-6.jpg