Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
02:19
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Εξοικονόμηση χρημάτων: Κάντο όπως ο Δήμος 3Β

    Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
Τα πρώτα αποτελέσματα εξοικονόμησης χρημάτων από το νέο δίκτυο οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED «φάνηκαν» στο ταμείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
banner 45


Πρόκεται για τον πρώτο Δήμο στην Ελλάδα που προχώρησε σε συνολική αντικατάσταση του δημοτικού δικτύου φωτισμού και μάλιστα σε ένα έργο τέτοιου μεγέθους που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, έχουν αντικατασταθεί ήδη 9.500 φωτιστικά σώματα σε ολόκληρο το τοπικό οδικό δίκτυο, τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, ενώ ακολουθούν άμεσα σχολεία και δημοτικά κτήρια.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που εξασφάλισε ο «Δημοσιογράφος», το 2017 χρονιά που ο δημοτικός φωτισμός ήταν ακόμα παλιάς τεχνολογίας, ο Δήμος πλήρωσε σε λογαριασμούς ρεύματος το αστρονομικό ποσό των 1.258.677 ευρώ, ενώ το 2019 που η εγκατάσταση του νέου δικτύου φωτισμού νέας τεχνολογίας είχε αντικατασταθεί στο σύνολό του, ο Δήμος πλήρωσε σε λογαριασμούς το ποσό των 811.450 ευρώ. Συνεπώς, η εξοικονόμηση χρημάτων ανήλθε στις 447.227 ευρώ, ένα ποσό που για τα επόμενα 3 χρόνια θα αποσβέσει το κόστος αγοράς και εγκατάστασης της νέας τεχνολογίας. Το πλέον σημαντικό είναι πως από αυτή την εξοικονόμηση χρημάτων, η δημοτική αρχή θα μπορέσει να εκσυγχρονίσει το δίκτυο, όπως για παράδειγμα να προχωρήσει σε υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ρεύματος και βέβαια θα μπορέσει να μειώσει και τα δημοτικά τέλη – όπως έχει ήδη δεσμευτεί ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από το 2017 που ξεκίνησε τη διαδικασία αντικατάστασης των νέων φωτιστικών σωμάτων LED έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο και φυσικά χρήματα. Να σημειωθεί πως όμοροι Δήμοι εν έτει 2020 ακόμα χρησιμοποιούν την παλιά τεχνολογία των φωτιστικών νατρίου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης μόλις τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού. Ο Δήμος Αλίμου από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους αντικαθιστά τα παλιά φωτιστικά σώματα. Ο Δήμος Σαρωνικού ακόμη «ξεσκονίζει» τη σύμβαση που η νέα δημοτική αρχή θεώρησε μη συμφέρουσα. Και ο Δήμος Γλυφάδας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 την αντικατάσταση μόλις 2.000 φωτιστικών και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρώσει την αλλαγή στο δημοτικό φωτισμό, αφήνοντας πολλά σημεία της πόλης είτε στο σκοτάδι λόγω φθοράς των παλιών σωμάτων είτε με τον χαμηλής ποιότητας και κοστοβόρο πλέον φωτισμό που προσφέρει η παλιά τεχνολογία.

Με δεδομένο ότι η νέα τεχνολογία είναι για όλους διαθέσιμη και μετά τον διεθνή διαγωνισμό του Δήμου των 3Β υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών, κάθε ημέρα που περνά και στο οδικό δίκτυο της χώρας ανάβουν λάμπες παλιάς τεχνολογίας, οι πολίτες των δήμων αυτών επιβαρύνονται ένα επιπλέον κόστος στην κατανάλωση ενέργειας που θα μπορούσαν να αποφύγουν.

{Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος στο φύλλο Ιουλίου}