Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020
12:59
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Ιστορίες από την κάλπη σε Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

    Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι δημοτικές εκλογές θα κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν. Να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε παλιότερες εκλογές στην Βάρη , τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Όχι από κάποια διάθεση νοσταλγίας, αλλά με τη σκέψη πως ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα έχουν την ρίζα τους στα προηγούμενα χρόνια και στους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’30, με τις μικρές κοινότητες των λίγων εκατοντάδων ψηφοφόρων που τότε διαμορφώθηκαν σε αυτοτελείς διοικητικές οντότητες , οι εκλογές ήταν μια υπόθεση που τον τόνο έδιναν επιφανείς πολίτες ως υποψήφιοι, οι διευρυμένες οικογένειες που έφερναν πολλές ψήφους και οι τοπικοί σύλλογοι. Οι εκλογές είχαν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα και λιγότερο πολιτικό.

Από χαρακτηριστικά αυτά ίσως ξέφευγε κάπως η Βούλα καθώς η εκλογική αντιπαράθεση εκεί απέκτησε , ειδικά μετά τον πόλεμο, ισχυρά τοπικιστικά χαρακτηριστικά που είχαν όμως και σαφή κοινωνική – ταξική διάσταση. Η συντηρητικότερη Άνω Βούλα των προσφύγων και ιδιοκτητών γης απέναντι στην πιο προοδευτική Κάτω Βούλα των εργαζομένων. Μια περίοδος που σημαδεύτηκε από την προσωπικότητα του Κ. Βουδούρη στη Βούλα και για τις εκλογικές επιδόσεις του αλλά και για την συμβολή του σε αρκετά θέματα που ακόμα απασχολούν την περιοχή.

Με ένα χρονικό άλμα ξεπερνάμε την περίοδο της δικτατορίας των διορισμένων κοινοταρχών και φτάνουμε Μεταπολίτευση. Στη Βούλα ο Παν. Τζάιδας (νικητής του 1964 και κατόπιν παύθηκε από το δικτατορικό καθεστώς) εκλέγεται με ένα μεγάλο ποσοστό στις πρώτες εκλογές και κατόπιν ο Γ. Κιούκης για τις δύο επόμενες αναμετρήσεις που είχαν μάλιστα αρκετή αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα . Με μεγάλα ποσοστά πετυχαίνουν την εκλογή τους στη Βάρη ο Κ. Νάσσος και ο Π. Καραγιώργος για τρεις θητείες. Μπαίνουμε πλέον στην περίοδο που οι πολιτική αντιπαράθεση γίνεται εντονότερη -ποιος δεν θυμάται άραγε τα «μπλε και πράσινα καφενεία» - αλλά διατηρούνται ακόμα έντονα τα τοπικιστικά στοιχεία του παρελθόντος.

Κομβική χρονιά εκλογών μπορεί να χαρακτηριστεί το 1986. Στη Βουλιαγμένη ανατέλλει το άστρο του Γρ. Κασιδόκωστα που θα κρατήσει για 25 χρόνια , προλαβαίνοντας να εκλεγεί και πρώτος Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου. Με ποσοστά που τις περισσότερες φορές ξεπερνούσαν το 60% και πάντοτε από την πρώτη Κυριακή. Στην πληθωρική παρουσία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της Βουλιαγμένης ως ενός ειδυλλιακού προαστίου. Στη Βούλα δυναμικά εισέρχεται ο Αγγ. Αποστολάτος πετυχαίνοντας τρεις συνεχείς εκλογικές νίκες και όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ο Δήμαρχος των έργων καθώς πολλές παρεμβάσεις φέρουν τη δική του σφραγίδα. Στη Βάρη ο Κ. Μπαγλατζής πετυχαίνει τέσσερεις συνεχείς νίκες και συνέβαλε σημαντικά στο δύσκολο έργο να αποκτήσει η Βάρη χαρακτήρα πόλης.

Αν η Βουλιαγμένη σταμάτησε στον Γρ. Κασιδόκωστα , το 1998 η Βούλα εκλέγει Δήμαρχο τον Γ. Μάντεση και ακολουθεί η Βάρη το 2002 με τον Δ. Αναστασίου που θα χάσει τις επόμενες από τον Π. Καπετανέα το 2006 σε μια από τις ελάχιστες ανατροπές μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής που έχει γίνει στην περιοχή. Αξιοσημείωτο της περιόδου, η εμφάνιση για πρώτη φορά γυναικών που διεκδικούν το αξίωμα του Δημάρχου. Αλλά και μια στασιμότητα ή επιβράδυνση που εξηγεί ίσως και την επανεμφάνιση στην εκλογική κούρσα παλιών υποψηφίων (Αποστολάτος , Μπαγλατζής ) ή τις καλές επιδόσεις υποψηφίων που εμφανίστηκαν και δεν ξαναδοκίμασαν την τύχη τους στην εκλογική μάχη ( Δ. Κιούκης και Π. Κανελλόπουλος στη Βούλα , Δ. Βλαχάκης στη Βάρη και Δ. Τζιώτης στη Βουλιαγμένη).

Στις πρώτες εκλογές στον ενιαίο πια Δήμο Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης το 2010 , η εκλογή σε δεύτερη Κυριακή του Γρ. Κασιδόκωστα ήταν ένα αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο. Ενσωμάτωνε τις προσδοκίες των δημοτών κυρίως της Βούλας και της Βάρης να αποκτήσουν οι πόλεις τους την θετική εικόνα της Βουλιαγμένης.

Αυτή η βόλτα στο χρόνο δεν θα μπορούσε παρά να τελειώσει με το απόλυτο θρίλερ της δεύτερης Κυριακής των εκλογών του 2014. Την μονομαχία Γρ. Κωνσταντέλλου και Σπ. Πανά. Την ανατροπή του 3,5% του πρώτου γύρου και τη νίκη με μόλις 8 ψήφους του πρώτου τη δεύτερη Κυριακή. Νίκη που κρίθηκε στο τελευταίο εκλογικό τμήμα , χρειάστηκαν καταμετρήσεις επί καταμετρήσεων έως και απόφαση Εκλογικού Πρωτοδικείου για να κατοχυρωθεί.

Σήμερα οι πολίτες θα προσθέσουν με την ψήφο τους μια ακόμη σελίδα στην τοπική εκλογική μας ιστορία. Ας μην ξεχνάμε πως πέρα από τα πρόσωπα των υποψηφίων Δημάρχων οι δημότες είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των εκλογών.

1935661_149319146985_778497_n.jpg

1982. Ορκωμοσία Προέδρου Κοινότητας και Κοινοτικών Συμβούλων.
Α' από δεξιά ο Νομάρχης Πειραιά Βασ.Παπαδόπουλος,δίπλα με καφέ κουστούμι ο Πρόεδρος Πατρίκος Καραγεώργος,δίπλα του Σωτ.Ελευθερίου,πίσω από τον Πρόεδρο Κων/νος Οικονόμου, Μιχ.Σαρρής,Γεώργ.Σκουλάξενος,δίπλα του πρός το πλάι Παύλος Ζάγουρας,Σεραφείμ Παπαιωάννου,και τελευταίος με γκρί κουστούμι Διονύσης Γεωργουλόπουλος. (πηγή: vouliagmeni my love)

του Αργύρη Καλλιανιώτη

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος