Σάββατο 06 Ιουνίου 2020
03:53
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Συνεπείς και...κοπανατζήδες υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Τρίτη, 30 Απριλίου 2019
Σε αρκετούς δήμους της χώρας είναι συχνό φανόμενο δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αλλά και επικεφαλής παρατάξεων να απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Μάλιστα, η απουσία τους, για τα εκάστοτε προεδρεία, ισορροπεί ανάμεσα στη ‘δικαιολογημένη’ ή ‘αδικαιολόγητη’ απουσία με τη ζυγαριά να γέρνει προς την ‘δικαιολογημένη’ και αυτό συμβαίνει λόγω... συναδελφικότητας.
Προφανώς το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο «Δημοσιογράφος» υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εμφανιστεί στις συνεδριάσεις μόλις μια φορά τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και το αντίθετο, δημοτικούς συμβούλους που το ποσοστό συμμετοχής τους στα συμβούλια αγγίζει το 99%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα στοιχεία για τους υποψηφίους δημάρχους και το ποσοστό συμμετοχής τους στα δημοτικά συμβούλια από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αποδείχτηκε επιμελής «μαθητής» καθώς ήταν παρών και στις 123 συνδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Συνεπώς είχε ποσοστό 100% συμμετοχής. Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος είχε ποσοστό συμμετοχής 94% με 116 παρουσίες.

Η Υποψήφια δήμαρχος Μαρία Σίνα και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, είχε ποσοστό συμμετοχής 77% με 95 παρουσίες. Οι παρουσίες του Δημήτρη Δαβάκη στα δημοτικά συμβούλια ήταν 75 με ποσοστό 61%. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης με ποσοστό 37% και 46 παρουσίες. Τέλος, ο «Δημοσιογράφος» παρουσιάζει και τις συμμετοχές του Υποψηφίου δημάρχου, Δημήτρη Τζιώτη όταν ήταν επικεφαλής παράταξης στον πρώην Δήμο Βουλιαγμένης από το 2007 έως το 2010. Το ποσοστό συμμετοχής του ήταν μόλις στο 33% με 28 συμμετοχές σε 84 δημοτικά συμβούλια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Τζιώτης το 2010, σε 18 δημοτικά συμβούλια δεν είχε δηλώσει το παρών σε καμία συνεδρίαση.

Εκτός από τις συμμετοχές στα δημοτικά συμβούλια, ο «Δ» σας παρουσιάζει και τις παρουσίες των υποψηφίων δημάρχων στις συνεδριάσεις του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (ΟΑΠΠΑ). Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ήταν παρών σε 79 συνεδριάσεις από τις 94 που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2019 φτάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο 84%. Από εκεί και πέρα, οι επιδόσεις των υπολοίπων κρίνονται μεταξεταστέες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμετοχή του Δημήτρη Δαβάκη με ποσοστό... 4%. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» βρέθηκε σε 2 από τις 45 συνεδριάσεις ενώ η Μαρία Σίνα δήλωσε το παρών σε 23 από τις 94 συνεδριάσεις του ΟΑΠΠΑ με ποσοστό 24% συμμετοχής.

Με βάση τον «Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων» αν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει για αυτό το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος μπορεί να τον θέσει σε αργία με απόφαση του και, σε περίπτωση υποτροπής, να τον κηρύξει έκπτωτο. Επίσης, εάν ένας σύμβουλος δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του δημοτικού συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας τον κηρύσσει, επίσης, έκπτωτο.

{Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ στο τεύχος Απριλίου}