Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019
17:32
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Ασφαλές ξανά το λιμάνι της Βάρκιζας

    Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης λειτουργικών βαθών στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Βάρκιζας.

Ο σκοπός του έργου ήταν η εκβάθυνση με την απομάκρυνση της άμμου και των φερτών υλικών με αποτελέσμα τη δημιουργία ασφαλούς δίαυλου για τα σκάφη που ήδη ελλιμενίζονται και επιπλέον η δυνατότητα διέλευσης και φιλοξενίας μεγαλύτερων τουριστικών ή επαγγελματικών σκαφών.

Ο καθαρισμός του Αλιευτικού καταφυγίου Βάρκιζας αφορούσε όλο το χώρο του λιμανιού και ειδικότερα την είσοδο το οποίο καθαρίστηκε από φερτά υλικά με την χρήση πλωτού γερανού ικανής ανυψωτικής ικανότητας και μια διαιρούμενη φορτηγίδα με ολική χωρητικότητα λεκάνης 500μ3.

Ο πλωτός γερανός με αρπάγες που διαθέτει απομάκρυνε τα φερτά υλικά και τα εναπόθετε στην λεκάνη της φορτηγίδας, η οποία εν συνεχεία τα μετέφερε με το κατάλληλο ρυμουλκό στο σημείο, που με ειδική άδεια είχε υποδειχθεί από την Λιμενική Αρχή. Αξίζει να σημειωθεί, πριν την εκτέλεση των εργασιών είχε ληφθεί μέριμνα ώστε να μην διαταταχθεί η οικολογία και η εδαφολογική και περιβαλλοντολογική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής της Βάρκιζας κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά το πέρας των εργασιών.

Επιπλέον, οι ακριβείς θέσεις και το βάθος αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών του Αλιευτικού καταφυγίου καθορίστηκε επιτόπου με την λήψη βυθομετρήσεων με ηλεκτρονικά μέσα (σόναρ κλπ). Το επόμενο βήμα μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών είναι να ληφθούν επίσης βυθομετρικά στοιχεία με ηλεκτρονικά μέσα για την επιβεβαίωση αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών.

Τις εργασίες για τον καθαρισμό του Αλιευτικού καταφυγίου Βάρκιζας τις ανέλαβε εξειδικευμένος εξωτερικός συνεργάτης καθώς ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν διαθέτει τα κατάλληλα οχήματα και μηχανήματα για την εκτέλεση των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν για το έργο.

Πλέον, ο ασφαλής ελλιμενισμός που παρέχεται αναβαθμίζει τη λειτουργία του λιμανιού της Βάρκιζας και την ομαλή λειτουργία του Αλιευτικού καταφυγίου.

{Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ στο τεύχος Απριλίου}