Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020
07:08
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Σπύρος Βαλάτας: Ο Δήμος 3Β κόντρα στην κρίση

    Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019
Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Κάποιος μάλιστα πρωθυπουργός έλεγε κάποτε (και έκτοτε πολλοί τον αντέγραψαν), ότι όταν ευημερούν οι αριθμοί , οι πολίτες πένονται. Πολύ πιασάρικο!

Πιασάρικο είναι επίσης να λέμε ότι όσοι μιλούν για συνετή διαχείριση, για εξορθολογισμό δαπανών, για εξοικονόμηση πόρων, για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, είναι στυγνοί τεχνοκράτες. Ενώ , οι άλλοι, που υπόσχονται αφειδώς μη μετρήσιμες παροχές, μεγαλόπνοα σχέδια χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και γενικά έναν ωραίο πλασμένο κόσμο να φαίνονται οι καλοί.

Δυστυχώς όμως υπάρχει η πικρή αλήθεια. Ότι πίσω από τους ανθρώπους υπάρχουν αναγκαστικά αριθμοί. Και μια δεύτερη πικρή αλήθεια. Ότι στην Ελλάδα του 2019 πένονται και οι άνθρωποι και παραδόξως και οι αριθμοί. Οι πολίτες έχουν χάσει τα εισοδήματα τους και οι αριθμοί εκφράζονται σε δυσβάστακτους φόρους, που κατασπαταλώνται στην κακοδιαχείριση της κυβέρνησης που υποσχόταν μαγικές λύσεις που μετατράπηκαν εκ των υστέρων σε αυταπάτες, και κατέληξαν τελικά στην αφαίμαξη της τσέπης του φορολογουμένου χωρίς αντίκρισμα.

valatas2.jpg

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεταξύ άλλων, τα θύματα αυτής της πολιτικής. Οι κυβερνήσεις έχουν μειώσει του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τους Δήμους τα χρόνια του μνημονίου κατά 65%. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του Δήμου μας απορρόφησε την συγκεκριμένη μείωση, εφαρμόζοντας χρηστή διαχείριση και κατάφερε κατά την διάρκεια της θητείας της να επιτελέσει ένα τιτάνιο έργο, καθιστώντας παράλληλα τον Δήμο κερδοφόρο. Και μάλιστα πέτυχε το αποτέλεσμα αυτό εφαρμόζοντας το δημόσιο λογιστικό, ένα λογιστικό σύστημα απαρχαιωμένο, γεμάτο στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπακούει στους κανόνες τις λογικής.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ανακαίνισης σχολικών κτιρίων που το κεντρικό κράτος αδυνατούσε λόγω έλλειψης πόρων να προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις, ο Δήμος με ιδίους πόρους εξασφάλισε πλήρως ανακαινισμένα και ασφαλή σχολικά κτίρια για τους μαθητές του δήμου μας.

Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα έξυπνης αξιοποίησης πόρων σε συνδυασμό βέλτιστου αποτελέσματος, ήταν ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης μας. Η εγκατάσταση νέων λαμπτήρων τεχνολογίας LED, αποτελεσματικότερων και χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος αποτελεί παράδειγμα πετυχημένου σχεδίου, που πολλοί Δήμοι εκ των υστέρων αντέγραψαν. Η μείωση του κόστους από την κατανάλωση ρεύματος είναι τέτοια που επιτρέπει την αποπληρωμή της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου σε μικρότερο χρόνο από την διάρκεια ζωής των λαμπτήρων, εξασφαλίζοντας στον Δήμο πόρους, που μπορούν να επιστρέψουν στον δημότη είτε με την δημιουργία νέων έργων υποδομής, είτε με την μείωση των δημοτικών τελών. Άρα, καλύτερος φωτισμός, με λιγότερο λειτουργικό κόστος και χρήματα στην
άκρη.

valatas4.jpg

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, πολλά από τα οποία είναι ορατά στον δημότη, όπως οι σύγχρονες παιδικές χαρές, οι πλατείες και οι αθλητικοί χώροι για τους δημότες, η παραλία δίπλα στο Δημαρχείο και πολλά που δεν έχουν ακόμα αποπερατωθεί όπως η ολοκλήρωση της οδοποιίας, το ρέμα και η σύνδεση της αποχέτευσης στο Κόρμπη, η αναμόρφωση των παράλιων της Α ’και Β’ Βούλας, το αποχετευτικό έργο στον Λαιμό της Βουλιαγμένης και πολλά άλλα που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη θητεία. Στα περισσότερα έχουν γίνει οι αντίστοιχες μελέτες, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και είναι στην φάση δημοπράτησης και υλοποίησης, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Η πόλη μας είναι μια πράσινη πόλη και ο στόχος είναι να παραμείνει κηπούπολη και να μην υποχωρήσει στα συμφέροντα τσιμεντοποίησης η εμπορευματοποίησης.

valatas5.jpg

Η επιτυχία βασίζεται στην ταχύτητα εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων με δεδομένο πάντα τις αγκυλώσεις των διαδικασιών και των εμποδίων που μπορούν να προκύψουν λόγω του πολυδαίδαλου κράτους. Ο Δήμος μας είναι ο πρώτος σε απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας.

Τα καλά οικονομικά επιτρέπουν την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου προσφέρει σειρά παροχών στους Δημότες. Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος μας προσφέρει σε άπορους δημότες μας, καθημερινά 120 συσσίτια; Επίσης η Κάρτα Δημότη προσφέρει σειρά προνομίων που αν το γνώριζαν πολλοί κάτοικοι που δεν είναι δημότες θα έτρεχαν να κάνουν μεταδημότευση.

valatas6.jpg

Τα καλά οικονομικά μας εξασφάλισαν την ύπαρξη ενός μάχιμου και συγχρόνου στόλου πυροσβεστικών οχημάτων, ώστε ο Δήμος μας να μην έχει μέχρι σήμερα περιστατικά πυρκαγιών σαν το Μάτι. Στα πλαίσια της βέλτιστης διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και η αξιοποίηση των κλαδεμάτων. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Τα συγκεκριμένα απορρίμματα πάνε προς εκμετάλλευση και μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό που πωλείται στην αγορά δίδοντας πόρους στον Δήμο.

Υπάρχουν ακόμα αρκετές δράσεις που δεν χρειάζεται να παραθέσω. Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος : κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο για το καλό του δημότη και της όμορφης πόλης μας.

Ο Δήμαρχος έχει αποδείξει ότι έχει και στόχο και όραμα. Παράλληλα, έχει και την διοικητική ικανότητα να συντονίζει και να ελέγχει όλες αυτές τις διαφορετικές δραστηριότητες και δράσεις και να ελέγχει και να διορθώνει οπότε χρειάζεται τα στελέχη του και τις υπηρεσίες, οι οποίοι έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Ακούραστος, και επίμονος έχει ξεπεράσει εμπόδια και προβλήματα που δεν είναι εμφανή στον απλό δημότη , ο οποίος βλέπει το τελικό αποτέλεσμα. Το όνειρο του είναι στον Δήμο μας να ευημερούν και οι άνθρωποι και οι αριθμοί. Επειδή η ειδικότητα μου είναι οι αριθμοί, αποφάσισα να συμπορευθώ μαζί του, ώστε να συμβάλλω με τις γνώσεις μου στην υλοποίηση του όνειρού αυτού.

valatas1.jpg

Πιστεύω και εύχομαι ότι οι δημότες στην πλειοψηφία τους να του δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσει απερίσπαστα το έργο του σαν επιβράβευση των προσπαθειών του και όλων αυτών που έχουν αποφασίσει να συμπορευθούν στον φιλόδοξο αυτό στόχο.

Σπύρος Βαλάτας
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου
Υποψήφιος Σύμβουλος «Πόλη για να ζεις»