Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019
12:45
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Πως οι πέργκολες κατάπιαν την πλατεία Βούλας

    Τρίτη, 09 Απριλίου 2019
Η ανάπλαση της Πλατείας της Βούλας τη δεκαετία του ’90, επί Δημαρχίας του Αγγ. Αποστολάτου άλλαξε σημαντικά την εικόνα της.

Η μετατροπή του άχαρου εμπορικού δρόμου σε έναν καλαίσθητο τόπο συνάθροισης , περιπάτου και ήπιων εμπορικών χρήσεων δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε τους εμπνευστές της αλλαγής.

Η σημερινή προβληματική εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Ιμίων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κανονιστική διάταξη που εφήρμοσε η Δημοτική Αρχή Κασιδόκωστα – Πανά. Με αυτήν απελευθερώθηκε ο αριθμός αδειών για καταστήματα εστίασης ενώ ο νέος κανονισμός για τα τραπεζοκαθίσματα επιδείνωσε την κατάσταση. Τα αποτελέσματα ήταν να αυξηθεί η επισκεψιμότητα μαζί με την χειροτέρευση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και τη δυσκολία στη στάθμευση σε όλη τη γύρω περιοχή αλλά και ο παραγκωνισμός των εμπορικών καταστημάτων υπέρ των καταστημάτων εστίασης.

Για να φτάσουμε σήμερα στην εικόνα μιας πολύβουης Πλατείας Ιμίων που τα τραπεζοκαθίσματα και οι βαρέως τύπου πέργολες κυριαρχούν στο χώρο. Οι πέργολες που είναι μεν συμβατές με την Κανονιστική , οι υπερβάσεις στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων όμως είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αν και εξαρχής δεν υποστήριξε την Κανονιστική Διάταξη που διέπει την Πλατεία , στην διάρκεια της πενταετούς θητείας του δεν παρενέβη αποφασιστικά στην κατεύθυνση μιας αλλαγής. Προσπάθησε περισσότερο να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες. Πότε επιχειρώντας να υπάρξει ένα πεδίο συνεννόησης με τους καταστηματάρχες , πότε να οριοθετήσει τους χώρους που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα (κίτρινες γραμμές). Η δημοτική αστυνομία πραγματοποιεί εντατικά ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους παρανομούν χωρίς ωστόσο αυτό το μέτρο να έχει συμμορφώσει τους καταστηματάρχες αν κρινουμε από το αποτέλεσμα.

Η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαϊου, θα πρέπει να βάλει το θέμα της πλατείας Ιμίων στην κορυφή της αντζέντας. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα απέχει από το να είναι ευχάριστη στους πολίτες ενώ οι αντιαισθητικές πέργκολες «καλύπτουν» την ομορφιά της πλατείας της Βούλας.

{Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ στο τεύχος Μαρτίου}