Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
02:41
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Ο φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός Κύριο

    Τρίτη, 09 Απριλίου 2019
Παλιό κλισέ στα δημοσιογραφικά γραφεία , αλλά διατηρεί στο ακέραιο μεγάλο τμήμα της αλήθειας του: «Οι δημοσιογράφοι είμαστε για να γράφουμε τις ειδήσεις και να τις σχολιάζουμε. Όταν γινόμαστε οι ίδιοι είδηση, μάλλον κάτι έχει πάει στραβά».

Ίσως να φταίει το άτονο μέχρι στιγμής προεκλογικό κλίμα , που η εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ βάλθηκε να γίνει η ίδια μέρος της τοπικής ειδησεογραφίας. Υποσκελίζοντας υποψηφίους Δημάρχους , τοπικές εξελίξεις και θέματα που οι πολίτες θα ήθελαν να τεθούν στην προεκλογική συζήτηση.

Συνεχείς οι φωτογραφικές αναφορές του βασικού αρθρογράφου της εφημερίδας κ. Κ. Βενετσάνου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Φωτογραφικές , μια και δεν την έχει κατονομάσει ποτέ. Αναφορές πάντα υποτιμητικές για το φύλλο και τους συντελεστές του , διανθισμένες πάντα με συνωμοσιολογικού χαρακτήρα συμπεράσματα, για το τι ρόλο παίζουν , ποιος βρίσκεται πίσω από την έκδοση , τι συμφέροντα εξυπηρετούν. Σε παρόμοιο τόνο η ιδρύτρια κ. Α. Μπουζιάνη γράφει για «στρατευμένα αγοράκια» -χωρίς φυσικά να μπαίνει στον κόπο να κατονομάσει τους στρατολόγους -που δημοσιεύουν ειδήσεις. Ειδήσεις όπως την επίσημη διάψευση της αρθρογραφίας της ΕΒΔΟΜΗΣ σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Γρ. Κωνσταντέλλου με τα μέλη της ΔΗΜΤΟ της ΝΔ.

Με κάθε σεβασμό σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην τοπική ενημέρωση αλλά με νεανική ευθύτητα θα σημειώσουμε τα εξής:

• Το να σχολιάζει o δημοσιογράφος ένα γεγονός με τη δική του οπτική γωνία δεν είναι κατακριτέο. Κατακριτέο όμως είναι να παρουσιάζει την είδηση με τη δική του οπτική γωνία. Ειδικά όταν το κίνητρο δεν είναι να ενημερωθεί ο αναγνώστης αλλά να κατευθυνθεί. Κάτι που συστηματικά κάνει η ΕΒΔΟΜΗ, όταν παραποιεί ειδήσεις ή ενθέτει την άποψη των συντακτών της ακόμα και σε δελτία Τύπου αλλάζοντας το περιεχόμενό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος «Η εκκλησία της Ελλάδος πουλάει στη Βουλιαγμένη» που χρησιμοποίησε η ΕΒΔΟΜΗ στο φύλλο της 12ης Ιανουαρίου 2019. Η πραγματική είδηση είναι πως η εκκλησία επιθυμεί να χτίσει στη Βουλιαγμένη. Καθαρή προσπάθεια διαστρέβλωσης της είδησης. Να θυμηθούμε και το «ρεπορτάζ» της ΕΒΔΟΜΗΣ σχετικά με την υπόθεση της Μαρίας Σίνα. «Ομόφωνα αθώα η Μαρία Σίνα» ήταν ο τίτλος στο φύλλο της 15ης Μαρτίου. Η πραγματική είδηση είναι πως στη Μαρία Σίνα υπεβλήθη ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή. Το τελευταίο fake news που παρουσίασε η συγκεκριμένη εφημερίδα αφορούσε τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, αναφέροντας πως ο Δήμαρχος 3Β ζήτησε στήριξη από την τοπική οργάνωση της Ν.Δ. Η διάψευση του δημοσιεύματος ήρθε λίγες ημέρες αργότερα όταν το γραφείου τύπου της ΝΟ.Δ.Ε Ανατολικής Αττικής χαρακτήρισε αβάσιμο, ανυπόστατο και ψευδές στο σύνολό του, το εν λόγω ρεπορτάζ της ΕΒΔΟΜΗΣ. 

• Είναι άλλο πράγμα ο πολιτικός σχολιασμός μιας εφημερίδας μιας και άλλο πράγμα η απόπειρα μιας εφημερίδας να κατευθύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Κάτι που η ΕΒΔΟΜΗ και οι συντάκτες της διαχρονικά κάνουν. Δεν θα πάμε πολύ πίσω στο χρόνο αλλά στην πρόσφατη ιστορία όταν επιχειρούσαν –ανεπιτυχώς – να «καθοδηγήσουν» την ΡΙ.ΚΙ.Π να στηρίξει Πανά στο 2ο γύρο των Δημοτικών εκλογών του 2014 ή πρόσφατα, να δημιουργήσουν κλίμα συντασσόμενοι με μια μερίδα της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ που για κάποιους λόγους –δικαίωμά τους – δεν στηρίζουν τον Γρ. Κωνσταντέλλο.

• Ο Τύπος οφείλει να ελέγχει την εξουσία. Αυτό το κάνει δίνοντας την είδηση, σχολιάζοντας την , δίνοντας βήμα σε φωνές που στέκονται απέναντι , αναδεικνύοντας θετικά βήματα και αποκαλύπτοντας ενέργειες και αποφάσεις που κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Αυτόν το δρόμο έχουμε επιλέξει και με κάθε κόστος θα βαδίσουμε. Ο Τύπος μπορεί επίσης να ελέγχει την εξουσία περιμένοντας στη γωνία να δει προς τα που φυσάει ο άνεμος. Να είναι λίγο με τον χωροφύλακα, λίγο με τον αστυφύλακα. Σε αυτό η ΕΒΔΟΜΗ έχει διαπρέψει , έχοντας υποστηρίξει όλα τα πιθανά τοπικά στρατόπεδα κατά καιρούς , έχοντας σκίσει λάβαρα που η ίδια σήκωνε. 

• Η όποια εφημερίδα ασκεί πολιτική. Δεν είναι όμως πολιτικός φορέας. Ο κ. Βενετσάνος ενδεχομένως δεν μπορεί να διαχωρίσει το παρελθόν του ως αυτοδιοικητικού παράγοντα και το παρόν του ως δημοσιογράφου. Τον πολιτικό Βενετσάνο οι πολίτες της Βούλας τον έκριναν με τους 126 ψήφους και το 1,5% στις εκλογές του 1998. Καθόλου αμελητέο κατά τη γνώμη μας, γιατί κάθε ψήφος που λαμβάνει κάποιος έχει αξία, ενσωματώνει τις προσδοκίες κάποιων πολιτών . Για τόσο όμως κρίθηκε. Αν κάνει δημοσιογραφία με βάση το τι θα γινόταν «αν» είναι ένα θέμα. Τελείως άλλος όμως είναι για εμάς ο ρόλος μιας εφημερίδας.

• Η ιστορία καθενός μέσου ενημέρωσης δεν είναι υπόθεση μόνο της διάρκειας ή των βραβεύσεων για την προσφορά του. Οι νέοι άνθρωποι στο χώρο του τοπικού Τύπου δημιουργούν , φέρνουν ένα νέο αέρα και αισθητική στα ΜΜΕ , είτε παραδοσιακά ή και τα σύγχρονα. Θα γράψουν τη δική τους ιστορία, θα κάνουν και λάθη αλλά δεν θα κουβαλάνε βαρίδια του παρελθόντος και παλιές τοπικές αμαρτίες. Όσο κι αν αναγνωρίζεται στην ΕΒΔΟΜΗ η προσφορά της στην τοπική ενημέρωση άλλο τόσο έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών πως η «ανεξαρτησία» της και η «αδέσμευτη» στάση της είναι υπόθεση του Δελτίου Ανέμων –καθόλου μάλιστα θυελλωδών.

Πρώτη και πιθανά όχι τελευταία φορά που ασχολούμαστε με άλλο τοπικό μέσο. Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή επέλεξε το ίδιο να τοποθετηθεί στην πλευρά της είδησης και όχι της καταγραφής και σχολιασμού της. Ευτυχώς που το κοινό έχει ακόμα μια κάποια δυνατότητα επιλογής αλλά και ικανότητα κρίσης για όλους μας.

Υ.Γ) Η εφημερίδα ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της , κατάφερε μέσα από τα ρεπορτάζ της, να προβληθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ρόμπερτ Κιουτσουκαλτιντζίογλου
Διαχειριστής του notiareport.gr
Συντάκτης της εφημερίδας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ