Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020
21:44
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Εντυπώσεις από τα σεμινάρια ανακύκλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος 3Β

    Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018
Σεμινάρια με θέμα «Διαλογή στην Πηγή στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων» διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Τα σεμινάρια απευθύνονταν σε κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να ενημερωθεί και να συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων και τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης .

Τα σεμινάρια διάρκειας τριών μηνών, πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Η διαδικασία παρακολούθησης των σεμιναρίων ήταν πολύ απλή και φυσικά δεν είχε το παραμικρό κόστος για όσους τα παρακολούθησαν. Με μια απλή αίτηση που συμπλήρωνε ο ενδιαφερόμενος και την παρέδιδε στις υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αυτομάτως «έκλεινε» θέση για τα σεμινάρια.

Ενημερωθήκαμε αναλυτικά και με πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση και την επιτακτική ανάγκη της. Οι πολίτες που παρακολουθούσαν τα σεμινάρια έδειξαν αρκετά ευαισθητοποιημένοι με τα περιβαλλοντικά θέματα, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Ενημερωθήκαμε για τις σύγχρονες μεθόδους απορρύπανσης και διαπιστώθηκε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το εργοστάσιο καύσης δεν είναι από τις προτεινόμενες, για την περιοχή, λύσεις. Αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό η οργανική ανακύκλωση, χωρίς όμως την παρουσία της οικιακής, παρά μόνο στα σημεία εστίασης.

Ο Κος Κωνσταντίνος Χασάπης μας ενημέρωσε για την χρήση των οργανικών του Δήμου μας στην παρασκευή των Vita Green. Τα εδαφοβελτιωτικά που παράγονται στο Δημοτικό Φυτώριο και σε εγκαταστάσεις στο Κορωπί , καταλάβαμε ότι είναι ένα πολύ καλό προϊόν, που ο Δήμος 3Β ‘αξιοποιεί’ . «Ενισχύοντας και επεκτείνοντας την οργανική ανακύκλωση, πιστεύω ότι μπορούμε όχι μόνο να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών (μας είπαν ότι μπορεί να είναι περισσότερο από το 50% του όγκου των σκουπιδιών) αλλά και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της παραγωγής των Vita Green», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσοι συμμετείχαν στο σεμινάριο παρέλαβαν εδαφοβελτιωτικό (κάναμε έγγραφο αίτημα) για να το χρησιμοποιήσουμε και να καταθέσουμε τα αποτελέσματα. Εντύπωση μου προκάλεσε ότι το προϊόν, σύμφωνα με τον Κον Χασάπη, είναι έτοιμο προς διάθεση μέσα σε 30 μέρες. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε για το πιλοτικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στα Πηγαδάκια της Βούλας.

Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε για το πιλοτικό πρόγραμμα διότι είναι σχετικά αυτόνομη, χωρίζεται από τις άλλες περιοχές με μεγάλους δρόμους και είναι σχεδόν απόλυτης κατοικίας. Ενδιαφέρει το δείγμα να είναι μόνο κατοικίες για να βγουν και τα ανάλογα συμπεράσματα. Τα Πηγαδάκια έχουν 1.500 κατοίκους που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Έχουν γίνει σχεδόν όλες οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές εργασίες, έχουν γίνει οι παραγγελίες των υλικών που θα χρειαστούν και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει αφού τοποθετηθούν οι διάφοροι κάδοι και παραδοθούν στους κατοίκους τα απαιτούμενα υλικά. Μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ενημέρωση των κατοίκων πόρτα- πόρτα 3 φορές και θα είναι σε άμεση επικοινωνία για τυχόν προβλήματα. Θα διαρκέσει 6 μήνες και είναι υπεραισιόδοξος για τα αποτελέσματα.

Σκοπός είναι η τουλάχιστον 65% ανακύκλωση των οικιακών αποβλήτων. Είναι ένα καλά οργανωμένο πιλοτικό πρόγραμμα που θα συμβάλει και πρέπει να μας οδηγήσει στην γνώση και την εκτέλεση μιας σωστής και πλήρης ανακύκλωσης για την αποτελεσματική μείωση των σκουπιδιών.