Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019
12:01
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Δημήτρης Δαβάκης: Προς τρίτη χαμένη ευκαιρία;

    Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018
Η προεκλογική περίοδος των Δημοτικών εκλογών στα 3Β ξεκίνησε μάλλον σιωπηλά με εξαίρεση τον Δήμαρχο Γρ. Κωνσταντέλλο και την πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητας του. Για τους πιθανούς αντιπάλους του πολλά ακούγονται και γράφονται , τίποτε όμως δεν ανακοινώνεται.

Στον καταιγισμό ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι στιγμής απουσιάζει εκκωφαντικά κιόλας το όνομα του Δ. Δαβάκη. Παρότι ως τρίτος στις προηγούμενες εκλογές θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν από τα πρώτα που θα συζητούνταν. Κι όμως , αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Γιατί δεν είναι παρά η κατάληξη μιας πορείας που συνεχώς διέψευδε τις προσδοκίες...

Παρακολουθώντας την πορεία του Δ. Δαβάκη αυτά τα τέσσερα και κάτι χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα διέκρινε τον αρχικό «χρόνο του μέλιτος» , της συναίνεσης του δηλαδή στις επιλογές της δημοτικής αρχής. Κορυφαίο παράδειγμα, η εκλογή του προερχόμενου από τον συνδυασμό του, Σ. Ελευθερίου στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας. Σημαντικότερο όμως η γενικότερη στάση του τόσο που όχι άδικα χαρακτηρίστηκε και ως «αξιωματική συμπολίτευση». Από το δεύτερο χρόνο και έως σήμερα διακρίνει κανείς τη μεταστροφή. Υιοθέτηση επιθετικού αντιπολιτευτικού λόγου, αντεγκλήσεις πότε με το Δήμαρχο πότε με το Προεδρείο, καταγγελτικός λόγος, οξεία κριτική.

Κι όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν κατάφερε να τον καταστήσει πρώτη επιλογή στη συνείδηση του κόσμου, σαν το βασικό αντίπαλο δέος στον Γρ. Κωνσταντέλλο. Αντίθετα κιόλας παρατηρείται μια δυσκολία να κρατήσει συμπαγή τον ίδιο τον συνδυασμό του, το Κύμα Ενωμένων Πολιτών, καθώς ήδη αρκετοί μετακινήθηκαν προς το στρατόπεδο του Δημάρχου. Κάμποσοι ακόμη βρίσκονται προ των πυλών της Πόλης για να Ζεις ή γλυκοκοιτάζουν σε άλλες πιθανές υποψηφιότητες που θεωρούν πιο ανταγωνιστικές.

Ο Δ. Δαβάκης είχε ευκαιρίες. Έχασε όμως τις δύο πρώτες.

Κι αν στην πρώτη δεν φέρει ευθύνη αφού έχασε σε ψηφοφορία από τον Σπ. Πανά για να γίνει αυτός διάδοχος του Γρ. Κασιδόκωστα, τη δεύτερη την πέταξε μόνος του. Γιατί όντας παρών όλη την προηγούμενη θητεία όταν ο Σπ. Πανάς ήταν απών και η ΑΚΙΒΒ παρέπαιε , είχε τη δυνατότητα να συσπειρώσει όλη την αντιπολίτευση στο πρόσωπό του. Να γίνει αυτός όχι μόνο κύριος εκφραστής της αλλά και να πείσει πως μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή εναλλακτική λύση απέναντι στον Γρ. Κωνσταντέλλο. Να αποδείξει πως μπορεί να ηγηθεί , να επιβάλλει την προσωπικότητα του. Όμως τα έκανε όλα λάθος.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του

Ο αντιπολιτευτικός λόγος του ήταν ασαφής , ακολουθώντας από πίσω τις διαμαρτυρίες και τις φωνές κριτικής ενάντια στον Δήμαρχο που δεν έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια . Όμως ο ρόλος του θα έπρεπε να είναι να τις οδηγήσει σε συγκεκριμένα μονοπάτια . Ήταν χαρακτηριστική η επικοινωνιακή του αδυναμία και η απουσία του από το δημόσιο λόγο. Δύσκολα θα βρει κάποιος μια δήλωση του στον Τύπο για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ζήτημα ενώ ακόμα και στις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας και προσέγγισης κοινού δείχνει σχεδόν «πρωτόγονος». Δεν είναι η απουσία από τα κοινωνικά δίκτυα , αυτό είναι το λιγότερο, αλλά με μια ματιά στην ιστοσελίδα του συνδυασμού θα καταλάβει κανείς πόσο πρόχειρα και απρογραμμάτιστα αντιλαμβάνεται την παρουσία του στα τοπικά πολιτικά πράγματα. Αν ισχύουν κιόλας οι συζητήσεις πως κι ο ίδιος διαπραγματεύονταν με άλλους πιθανούς υποψηφίους μάλλον έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του δείχνει.

Το ερώτημα είναι αν θα του δοθεί τρίτη ευκαιρία. Κάτι που για την ώρα δεν διαφαίνεται καθώς οι αναζητήσεις στρέφονται προς άλλους. Πιθανά αν δεν βρεθούν τολμηροί να κοντράρουν έναν εν ενεργεία Δήμαρχο να σηκώσει αυτός το βάρος της εκλογικής μάχης απέναντι στον Κωνσταντέλλο. Χρειάζεται όμως πολλά περισσότερα από αυτά που μέχρι τώρα κάνει για να έχει επιτυχία το εγχείρημα. Γιατί επιτυχία θα είναι ακόμα και μια ήττα που όμως πείθει πως ο υποψήφιος πάλεψε μέχρι την τελευταία ψήφο.

Η ζωή και η πολιτική όμως σπάνια δίνει δεύτερη πόσο μάλλον τρίτη ευκαιρία.

Ο Δ. Δαβάκης μέχρι στιγμής είτε από ατυχία ή από ατολμία δεν άρπαξε τις ευκαιρίες. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά στο αποσαθρωμένο πολιτικό σκηνικό των 3Β θα μπορέσει να αρπάξει έστω πέντε μήνες πριν τις εκλογές την τελευταία ευκαιρία που μπορεί να έχει.