Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020
21:09
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Δεν έγινε αποδεκτή από τον Δήμο 3Β η περιβαλλοντική μελέτη για τη ΜΕΑ

    Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018
Η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Γρ. Κωνσταντέλλος την Τρίτη 13 Νοεμβρίου έβγαλε και άλλη μια είδηση.

Η μελέτη για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που τόσο απασχόλησε την κοινή γνώμη επιστρέφει στους μελετητές του ΕΜΠ για τροποποίηση καθώς τα συμπεράσματα της όπως παραδόθηκαν στο Δήμο δεν θεωρήθηκε ότι πληρούν τα περιβαλλοντικά όρια που επιθυμούσε να πετύχει η Δημοτική Αρχή. .

Σε ερώτηση που έγινε, ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης δήλωσε πως η μελέτη παρελήφθη εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που ήταν το καλοκαίρι , στα μέσα του Οκτωβρίου. «Είναι μια μελέτη με τρία παραδοτέα και έχει παραδοθεί το πρώτο και μεγαλύτερο ενώ ολοκληρώνονται και τα παραρτήματά της.» Συμπλήρωσε δε πως η μελέτη του Πολυτεχνείου προτείνει δοκιμασμένη τεχνολογία για την οποία υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία, το οικονομοτεχνικό μέρος «δεν είναι κακό» , όμως το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ο Δήμος επιθυμεί.

Συγκεκριμένα, προβληματίζει το ποσοστό υπολείμματος που θα καταλήξει σε υγειονομική ταφή και στη μελέτη του Πολυτεχνείου είναι 38 - 40%, ενώ ο στόχος που θα επιθυμούσε να επιτευχθεί είναι ένα ποσοστό της τάξης 15 - 18%. Ζητήθηκε λοιπόν από τους μελετητές να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει αναγνωρισμένη τεχνολογία που μπορεί να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο σχεδιασμός για το πως θα αξιοποιηθεί ο χώρος 30 περίπου στρεμμάτων στη Σχολή Ευελπίδων γίνεται πλέον σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει τη μεταφορά εκεί των επικουρικών υπηρεσιών του δήμου (αμαξοστάσιο, συνεργείο, λιπαντήριο, κομποστοποίηση κ. ά) ώστε να φύγουν από τη Βάρη όπου βρίσκονται σήμερα και επιβαρύνουν την πόλη. Η δεύτερη θα αφορά τη μονάδα που θα προχωρήσει όταν και εφόσον επιτευχθούν εκείνα τα αποτελέσματα που μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά.

Ήδη εδώ και δύο μήνες τα συμπεράσματα της Μελέτης έχουν δημοσιευτεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, όπως αποκάλυψε το ιστολόγιο Κόντρα Ρόλος. Μάλιστα τα αποτελέσματα τόσο στο περιβαλλοντικό σκέλος όσο και στο οικονομικό σκέλος της επένδυσης είναι καλύτερα από όσο τα «χρωμάτισε» ο Δήμαρχος στην συνέντευξη Τύπου. Εκτιμούμε πως ο Γρ. Κωνσταντέλλος με την αναφορά του αυτή επιχειρεί να εκτοπίσει το θέμα από την προεκλογική συζήτηση.

Μια κίνηση που στοχεύει να αμβλύνει τις αντιδράσεις στην ευαίσθητη εκλογικά περιοχή της Βάρης. Να αφοπλίσει σε μεγάλο βαθμό τους αντιπάλους του ειδικά αν προκύψει αντίπαλος με «έδρα» τη Βάρη. Αλλά και να μην αποτελέσει επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ένα θέμα που αντικειμενικά ο ορίζοντας του , με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί , ξεπερνά ακόμα και τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές.