Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
08:55
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Τα «σαμαράκια» μείωσαν τα ατυχήματα στους δρόμους της Βάρης

    Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018
Οι ανασχετήρες ταχύτητας (σαμαράκια) που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία του τοπικού οδικού δικτύο στη δημοτική ενότητα της Βάρης έχουν μειώσει τα ατυχήματα και την ηχορύπανση που προκαλούσαν τα οχήματα που ανέπτυσαν μεγάλες ταχύτητες.

Τα νέα τύπου «σαμαράκια» έχουν τραπεζοειδές σχήμα, περίπου 4,5 μέτρα μήκος και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις προδιαγραφές που έθεσε η κυβέρνηση το 2013.

Τα σαμαράκια, όταν σχεδιάζονται και τοποθετούνται σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο μείωσης των ταχυτήτων. Βοηθούν έτσι αποτελεσματικά στον περιορισμό των ορίων ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι για τυπικές ταχύτητες σε κατοικημένες περιοχές, τα σαμαράκια μπορούν να αναγκάσουν τον οδηγό να μειώσει ταχύτητα μέχρι και 20 km/h πριν από κάθε διέλευση πάνω από αυτά.

samarakia2

Λόγω της μείωσης της ταχύτητας και του φόρτου μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας μειώνοντας τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ατυχημάτων στις περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται. Ακόμη, με την κατάλληλη χρησιμοποίησή τους πριν από διασταυρώσεις μπορούν να προκαλέσουν μείωση των συγκρούσεων.