Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019
19:39
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Αποζημίωση 435.000€ παίρνει ο Δήμος 3Β για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

    Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018
Το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε στο Σαρωνικό είχε δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα του νερού στους παραλιακούς δήμους της Αττικής.

Εκτός από τις εικόνες με το «μαύρο» νερό, σε όλη την παραλιακή ζώνη έντονη ήταν η μυρωδιά του πετρελαίου. Πλέον, έχει αρθεί η απαγόρευση κολύμβησης μετά από τις προσπάθειες δήμων και αρμόδιων φορέων.

Εναν χρόνο μετά το ναυάγιο οι συνθήκες υπό τις οποίες βούλιαξε το δεξαμενόπλοιο παραμένουν μυστηριώδεις. Η διαδικασία των αποζημιώσεων μέσω του Διεθνούς Οργανισμού IOPC Funds (με έδρα το Λονδίνο) αναμένεται να τραβήξει σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100 πληγέντες – παράκτιοι αλιείς, ιχθυέμποροι και εστιάτορες – τώρα μπαίνουν στην τελική φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, προκειμένου να τα υποβάλουν μαζικά, μέσω του νομικού εκπροσώπου τους, στο γραφείο διαχείρισης αξιώσεων, που άνοιξε ο IOPC στον Πειραιά τον περασμένο Νοέμβριο.

Τον δρόμο διεκδίκησης αποζημίωσης (σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ) είχε ανοίξει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και όπως όλα δείχνουν θα είναι ο πρώτος που θα δικαιωθεί. «Πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε αποζημιωθεί στο σύνολο των αξιώσεών μας. Έχουν εξεταστεί τα χαρτιά μας και ενώ μας ζητούν κάποιες διευκρινίσεις είμαστε ξεκάθαρα στην τελευταία ευθεία» λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Η αποζημίωση, η οποία αναμένεται να «κλειδώσει» στα 435.000 ευρώ, αφορά κυρίως την πόντιση πλωτών απορρυπαντικών φραγμάτων, αλλά και μισθοδοσία και υπερωριακή εργασία για την περισυλλογή του μαζούτ στη θάλασσα έξω από το φράγμα και στις παραλίες: «Το μόνο που δεν μας δικαιολογούν τελικά, λανθασμένα κατά την άποψή μου, είναι το κόστος για τις εργαστηριακές μετρήσεις στα δείγματα νερού που κάναμε άμεσα στα πρώτα 24ωρα της καταστροφής. Και αυτό γιατί τη σχετική μελέτη ανέλαβε αργότερα το ΕΛΚΕΘΕ». Οι αρμόδιοι του IOPC ζητούν λεπτομερή στοιχεία από όλους τους προσφεύγοντες (η ζημία θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένη και ποσοτικοποιημένη), σε μια διαδικασία που προκαλεί τον δισταγμό αρκετών πληγέντων, ιδίως των ερασιτεχνών αλιέων, οι οποίοι δυσκολεύονται στη συγκέντρωση των απαραίτητων παραστατικών. «Η αλήθεια είναι ότι ο IOPC θέλει να έχει ξεκάθαρη εικόνα, να ξέρει ακριβώς τι έκανε ο καθένας εκείνες τις μέρες και πως ζημιώθηκε. Μας ζήτησαν στοιχεία ακόμα και για το πόσες σακούλες ρύπων συγκεντρώσαμε! Και όμως, βάσει αυτού θα αποζημιώσει την υπερωριακή εργασία του προσωπικού μας» εξηγεί ο δήμαρχος.