Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019
02:55
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Yπογραφές για την απομάκρυνσή του γλυπτού στο Π.Φάληρο

    Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017
Σάλο έχει προκαλέσει το κατακόκκινο γλυπτό της παραλιακής, με τους κατοίκους του Π.Φαλήρου να συγκεντρώνουν ήδη υπογραφές για την απομάκρυνσή του ως προσβλητικό προς τα χριστιανικά ήθη.

Ο ακέφαλος, ή καλύτερα με ατελώς αμορφοποίητη κεφαλή πτηνού ή απλώς ερπετοειδούς, πορφυρός κατά τα άλλα άγγελος, υπό μια σημειολογική έννοια κρατά «πτερωτός» τα κλειδιά της πόλης επιτηρώντας καθιστός αλλά από ψηλά όσους εισέρχονται σε αυτήν από την παλιά λεωφόρο Ποσειδώνος.

Ωστόσο ο συμβολισμός, αλλά και αυτό καθαυτό το γλυπτό ξεσηκώνει αντιδράσεις στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Οργισμένοι, πάντως, δημότες απαξιούν ακόμα και να σχολιάσουν την υποτιθέμενη αναγόρευσή του ως «φύλακα αγγέλου» του Παλαιού Φαλήρου που καλωσορίζει τους ερχόμενους απ’ την πλευρά της θάλασσας και απαιτούν την άμεση απομάκρυνσή του.

Nα σημειώσουμε πως γλυπτά του ιδίου καλλιτέχνη φιλοξενούνται στην πλατεία της Βούλας και τη Βουλιαγμένη. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι κάτοικοι αντέδρασαν όχι για τον συμβολισμό όσο για το αισθητικό κομμάτι χωρίς να καταφέρουν την απομάκρυνση τους.