Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018
13:50
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
ganiatsos με πλαισιο 2

Δημοφιλή νέα:

Αγαπητέ Δήμαρχε...

    Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017
Αγαπητέ Δήμαρχε,

Αισθάνομαι την ανάγκη να σου εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την τοποθέτηση σου σχετικά με την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας . Παρότι είμαι μάλλον φειδωλός σε φιλοφρονήσεις, ήταν πραγματικά αδύνατο να μην αναγνωρίσω την ικανότητα, την ρητορική δεινότητα και την ακρίβεια στην παράθεση επιχειρημάτων. Όπως έγραφε ένας υποστηρικτής σου στο facebook παλιότερα, απέδειξες πως η τοπική πολιτική είναι στενός κορσές για το τεράστιο βεληνεκές σου.

Συγχαρητήρια ξανά και ξανά και ξανά!!!

Γιατί μόνο συγχαρητήρια αξίζει η ικανότητα σου να παραθέσεις σε 30 λεπτά ομιλίας, τέτοιον όγκο ανακρίβειας , παραπλάνησης και ψεμμάτων. Επειδή όμως δύο μέρες μετά δεν βρισκόμαστε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου , δεν προστατεύεσαι από τη δυνατότητα να μιλάς χωρίς να μπορεί κάποιος να παρέμβει, επίτρεψέ μου κάποιες παρατηρήσεις.

Φροντιστήριο και μάθημα για το δημόσιο λογιστικό όπως και για τη νομοθεσία που διέπει τα δημόσια έργα είναι καλό να γίνεται. Αυτό που δεν είναι καλό είναι να προσαρμόζουμε την ύλη του μαθήματος κατά πως βολεύει την πολιτική μας. Βέβαια όπως θα έχεις μάθει στην πλούσια και πολύχρονη θητεία σου ως συνδικαλιστής, ως αυτοδιοικητικός παράγοντας , ως πολιτικό πρόσωπο , η απόκρυψη της αλήθειας κάποιες φορές είναι αναγκαίο κακό. Δεν συνιστά ψέμα παρά μόνο αν το βάλεις το ψέμα στο τραπέζι. Επίσης θα έχεις σίγουρα μάθει, πως αυτόν που σε βοηθάει λέγοντας πως θα χρηματοδοτήσει τα έργα που σκοπεύεις να υλοποιήσεις, δεν τον αφήνεις έκθετο ακόμα κι αν δεν φαίνεται να είναι τόσο συνεπής στις υποσχέσεις του. Ακόμα κι αν δεν είναι στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο. Έτσι έκανες και με τη Δούρου σαν πραγματικός ιππότης της πολιτικής...

Αλλά να τσουβαλίαζεις έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα , με έργα που ο ανάδοχος έχει επιλεγεί και περιμένει στο τηλέφωνο να πάει να υπογράψει, είναι παραπλάνηση.

Να ισχυρίζεσαι πως οι μηδενικές πιστώσεις του 2018 για το δημοπρατημένο ήδη έργο του ρέματος στο Κόρμπι υπάρχουν γιατί οι πληρωμές θα ξεκινήσουν το 2019 είναι ψέμα ολκής.

Να δηλώνεις πως το έργο θα πληρωθεί σε 3 πληρωμές (ΤΡΕΙΣ!!!!) των 3 εκ. ευρώ η καθεμιά είναι ατάκα για να γίνει ανέκδοτο στα γραφεία των Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Επιγραμματικά λοιπόν, η σύμβαση , όπως σωστά είπες Δήμαρχε , θα υπογραφεί Μάρτη το αργότερο και ο εργολάβος θα πρέπει να ξεκινήσει αφού από τότε μετρά ο χρόνος παράδοσης. Έχει δικαίωμα να υποβάλει όσους λογαριασμούς θέλει, όποτε θέλει , ΜΕΧΡΙ του 20% του κόστους και όχι το 20% του κόστους του έργου όπως είπες. Το τι θα πάρει αφενός καθορίζεται από το χρονοδιάγραμμα που θα υποβάλλει εντός δεκαπενθημέρου από την υπογραφή της σύμβασης και από τις πιστώσεις που υπάρχουν. Άρα νούμερο ένα (1), ακόμα κι αν τρέξει το έργο μπορεί η Περιφέρεια να μην του πληρώσει κάποιες εργασίες αν δεν αναφέρονταν στο χρονοδιάγραμμα καθώς από αυτό συντάσσει και η υπηρεσία τη χρηματορροή του έργου (Cashflow στα Βουλιώτικα ). Άρα νούμερο δύο ( 2) , ο εργολάβος που ξεκινά το Μάρτιο θα υποβάλλει λογαριασμό προς πληρωμή τον Απρίλιο , Μάιο έστω. Μη ρωτάς γιατί , αυτονόητο ελπίζω. Θα συνεχίσει να δουλεύει περιμένοντας να πληρωθεί ο 1ος του Λογαριασμός. Θα υποβάλλει και 2ο λογαριασμό έστω Μάιο ή Ιούνιο. Ο πρώτος παραμένει απλήρωτος γιατί ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ , ο δεύτερος το ίδιο και ο ανάδοχος , πάλι για λόγους ευνόητους αλλά και επειδή ο νόμος τον καλύπτει προχωρά σε διακοπή εργασιών. Πότε ξεκινά πάλι; Όταν εξοφληθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί. Βλέπεις οι ανάδοχοι , οι εργολήπτες δημοσίων έργων δεν είναι η Παγκόσμια Τράπεζα , δεν έχουν στα γραφεία τους μηχανήματα να τυπώνουν ευρώ. Εισπράττουν από τους λογαριασμούς και πληρώνουν προσωπικό και υπεργολάβους , συντηρούν μηχανήματα , φόρους , εισφορές , επιταγές που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Καταλαβαίνω βέβαια, πως όταν έχεις μάθει μια ζωή κάθε τέλος του μήνα να μπαίνει μισθός από το Κράτος που τόσο εύκολα του φορτώνεις τα πάντα, αυτά είναι βουνό. Έτσι είναι όμως...
Αλλά το φροντιστήριο για αυτά τα θέματα τελειώνει εδώ. Για ιδιαίτερα μπορώ στο Skype , μετά από συνεννόηση.

Βέβαια πρέπει να ομολογήσω πως όλα αυτά βρίσκεις και τα κάνεις. Είναι πειρασμός.
Από τη μία 20 σύμβουλοι της πλειοψηφίας που βασικά ασχολούνται με αυτοδιαφήμιση και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά για τα θέματα της πόλης αλίμονο κι αν έχουν πει αθροιστικά 100 λέξεις. Όπως στα μπουζούκια που έχει το πρώτο όνομα στην πίστα και δίπλα τις καλλίγραμμες τραγουδίστριες με τα κλειστά μικρόφωνα. Τι πειράζει που δεν τραγουδάνε στην πραγματικότητα; Αρκεί που φαίνονται στη μαρκίζα έστω και με μικρά γράμματα. Τι πειράζει που δεν μιλάνε; Η επανεκλογή να σιγουρέψει...

Από την άλλη, στην μειοψηφία είτε παίζουν με τις τάπες των βαρελιών περιμένοντας τον Μεσσία που δεν φαίνεται στον ορίζοντα ή κάνουν επίδειξη καλών τρόπων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί πάνω από όλα οι διαδικασίες και το επίπεδο. Μην το κάνουμε και τηλεοπτικό πάνελ. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι , εσύ Δήμαρχε μου δεν έχασες όταν έκανες με την συνδρομή διαφόρων συμβούλων τα Δημοτικά Συμβούλια τηλεοπτικό πάνελ επί Πανά. Μάλλον κέρδισες. Αξέχαστες εποχές ε; Ελπίζω να τα έχεις σε αρχείο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Υπάρχει όμως και το πολιτικό του πράγματος. Η πραγματική πολιτική των συμφερόντων των δημοτών και όχι των δημοσίων σχέσεων. Τα ρέματα είναι πηγή κίνδυνων. Το έχουμε ζήσει εμείς στην Κάτω Βούλα - αλλά να μην σε μπλέκω τώρα με παλιές ιστορίες , ΣΑΑΚ , οικοπεδοποιήσεις , και << σκληρό εμπόριο γης>> - το ζήσανε οι άνθρωποι στη Βάρη, οδυνηρά οι κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών. Θα έλεγα λοιπόν, να κατασκηνώσεις έξω από το γραφείο της κ. Περιφερειάρχη και να πιέσεις για σοβαρές πιστώσεις στην πρώτη αναθεώρηση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας.

Τουλάχιστον από το να λες ψέμματα στα Δημοτικά Συμβούλια , θα λες ότι το παλεύεις να ολοκληρωθεί το έργο μια ώρα αρχύτερα.

Με εκτίμηση

Αργύρης Καλλιανιώτης

Υ.Γ. Αν έχεις ένα κοινό σημείο με το ΣΥΡΙΖΑ είναι στον όγκο ψεμάτων που μπόρεσες να πεις σε τόσο λίγη ώρα. Τον οποίο δεν θα υποστηρίξεις ΠΟΤΕ , δεν θα ψηφίσεις ΠΟΤΕ , όπως είπες , αλλά που έχεις όλα το φόντα να κάνεις, ακόμα και μέλος να γίνεις. Μην πω στέλεχος. Δεν θα καταλάβει κανείς τη διαφορά , πίστεψέ με. Δεν ξέρω αν χρειάζεται να έχεις και συστατική επιστολή , αλλά αν πρέπει, η Ρ. Δούρου σίγουρα θα στην δώσει...

*To άρθρο έχει δημοσιευθεί στο kontrarolos.blogspot.gr
banner reporter