Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018
08:38
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Δημοφιλή νέα:

Δήμος 3Β: «Αν χρειαστεί θα κόψουμε και άλλα δέντρα»

    Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017
Μετά από εντολή του Δασαρχείου Πειραιά κόπηκαν και απομακρύνθηκαν 35 λεύκες από την Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου στη Βούλα λόγω σοβαρής εντομολογικής προσβολής αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν το 2016 παρατηρήθηκαν από το προσωπικό του Τμήματος Πρασίνου, αιφνίδιες πτώσεις μεγάλων κλάδων από τις λεύκες, καθώς και ολόκληρων δέντρων σε διάφορες πλατείες και πάρκα του Δήμου και συγκεκριμένα στις πλατείες Σοφ. Βενιζέλου, Ελευθερίας, στον κοινόχρηστο χώρο της οδού Αρκαδίου στη Βούλα, στην πλατεία 24ης Ιουλίου στη Βουλιαγμένη και στην πλατεία Δήμα στη Βάρης.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το Τμήμα Πρασίνου απευθύνθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο διενήργησε αυτοψίες στους παραπάνω χώρους και στη συνέχεια απέστειλε έγγραφο περί διαπίστωσης εντομολογικής προσβολής στα εν λόγω δέντρα, με οδηγίες για την απομάκρυνση τους και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης των εντόμων.

Στη συνέχεια το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου αιτήθηκε στο αρμόδιο Δασαρχείο Πειραιά τη διενέργεια αυτοψίας και την έγκριση κοπής αρχικά 35 προσβεβλημένων δέντρων λεύκας στην Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου. Το Δασαρχείο διαπίστωσε ότι συντρέχουν οι λόγοι κοπής και απομάκρυνσης των δέντρων και έδωσε άδεια κοπής.

Με δεδομένη την κοπή των δέντρων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου εκπόνησε μελέτη συνολικής κηποτεχνικής ανάπλασης της πλατείας, η οποία δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου. Η ανάπλαση περιλαμβάνει την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και τη φύτευση τουλάχιστον του διπλάσιου αριθμός δέντρων μεγάλου μεγέθους, με σκοπό την αύξηση του πράσινου ισοζυγίου της πόλης. Αν κριθεί απαραίτητο να απομακρυνθούν και άλλα προσβεβλημένα δέντρα είναι δεδομένο ότι θα αντικατασταθούν με ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων.

Αν μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης και τη φύτευση τουλάχιστον διπλάσιου αριθμού δέντρων, ξεφυτρώσει έστω και μια καρέκλα, τότε θα πρόκειται για τεράστιο περιβαλλοντολογικό σκάνδαλο!
banner reporter