Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018
08:11
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Δημοφιλή νέα:

Σε 66 σημεία του Δήμου 3Β θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης

    Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017
Στην τοποθέτηση καφέ κάδων για οργανικά απόβλητα θα προχωρήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Ανδριόπουλος όπως ανέφερε στο notiareport.gr θα τοποθετηθούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι καφέ κάδοι σε 66 σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο Δήμος θα παράσχει σε κάθε επιχείρηση έναν καφέ κάδο και δωρεάν βιοδιασπώμενους σάκους για ένα έτος, ώστε να συγκεντρώνει εκεί όλα τα υπολείμματα τροφών.

Ανακύκλωση στους καφέ κάδους

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία (λίπασμα). Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους. Είναι μια εναλλακτική μορφή ανακύκλωσης, η οποία, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ευρέως διαδεδομένη, στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή (το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπερβαίνει το 2%).

Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 35-40 % των απορριμμάτων μπορεί να κομποστοποιηθεί. Τα προς κομποστοποίηση απορρίμματα τοποθετούνται μέσα σε ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες και συλλέγονται μέσα σε ειδικούς κάδους χρώματος καφέ. Έπειτα μεταφέρονται στα ειδικά κέντρα κομποστοποίησης όπου και τα επεξεργάζονται.

Τα υλικά που μπορούμε να διαθέσουμε προς κομποστοποίηση κυρίως είναι: φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά, χορταρικά ή φρούτα, κλαδέματα από τον κήπο του σπιτιού μας, οργανικά λιπάσματα, στάχτη από τζάκι, θρυμματισμένα τσόφλια αβγών, χαρτί κουζίνας, πριονίδι και υπολείμματα βοτάνων (π.χ. κατακάθια καφέ).

Η κομποστοποίηση είναι μια μορφή ανακύκλωσης, η οποία προτείνεται ως μια βασική μέθοδος διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ τα οφέλη προς αυτό είναι πολλά. Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των ελληνικών εδαφών, αφού, ως γνωστό, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διάβρωσης και ερημοποίησης.


banner reporter