Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
19:02
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Ξενάγηση στις αρχαιότητες της Βάρης και Βάρκιζας

    Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017
Στα μνημεία ενός από τους δήμους της κλασσικής περιόδου της Αττικής που δημιουργήθηκαν με βάση τη νομοθεσία του Κλεισθένη, τον Δήμο Αναγυρούντος, σημερινή Βάρη-Βάρκιζα θα είναι αφιερωμένη η περιήγηση και η ξενάγηση την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.


Θα επισκεφθούμε την ακρόπολη της Λαθούριζας, που όπως φαίνεται από τα ευρήματα δεν είχε μόνο αμυντικό χαρακτήρα, αλλά για πέντε αιώνες. 7ος-3ος π.Χ αιώνας, αποτελούσε το κέντρο του Δήμου Αναγυρούντος, ενώ εξυπηρετούσε και θρησκευτικές-λατρευτικές ανάγκες. Στο λόφο έχουν ανασκαφεί 25 μικρές οικίες, ιερό, βωμός και έχουν ανευρεθεί πήλινα εδώλια, πόρπες, σκουλαρίκια και άλλα αντικείμενα. Βέβαια επειδή η Ακρόπολη λειτουργούσε και σαν υποδομή αμυντικής θωράκισης του Δήμου Αναγυρούντος, η επιλογή της θέσης και η οχύρωσή της έγινε και για λόγους προστασίας και ασφάλειας από ξαφνικές επιδρομές.

Εκτός όμως από τη Λαθούριζα θα επισκεφθούμε και ταφικούς περιβόλους , αφού όπως είναι γνωστό στην Αρχαία Βάρη, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περισσότεροι από δέκα ταφικοί περίβολοι, που είναι εκτεταμένοι και έχουν μεγάλη ποικιλία, όπως είναι ο ταφικός περίβολος της Γούρνας, το μεγάλο νεκροταφείο στο Χέρωμα, το αρχαίο νεκροταφείο, είναι η θέση Καμίνι κ.α.

Η περιήγηση και η ξενάγηση θα κλείσει με το Σπήλαιο των Νυμφών και του Πανός, που ήταν χώρος ιερός και τα ευρήματα του οποίου μαρτυρούν τη συνέχεια της λατρείας από τον 7οαι π.Χ μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Από τις αρχαιότερες επιγραφές του 5ου π.Χ αι είναι του Αρχεδήμου του Νυμφολήπτου, ο οποίος διασκεύασε το σπήλαιο σε ιερό Το σπήλαιο αποτέλεσε χώρο λατρείας μέχρι τον 3ο αιώνα π.χ., όταν και εγκαταλείφτηκε και χρησιμοποιήθηκε ξανά κατά την εποχή του Ιουλιανού, μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., όταν οι χριστιανοί το κατέστρεψαν και προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε ασκητήριο.

Η περιήγηση στις αρχαιότητες θα γίνει με πούλμαν. Επειδή μεγάλο μέρος της ιστορικής αφήγησης θα γίνει μέσα στο πούλμαν, όσος και όσοι πάρουν μέρος θα είναι μέσα στο πούλμαν.

▪️ Συνάντηση 10.30πμ στο πάρκινγκ της Πλατείας Βούλας, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη
▪️ Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μόνο τηλεφωνικά Νόρα Πολυδούρη 6949138298 9-2 το πρωί και 5-7 το απόγευμα
▪️ Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη