Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020
22:40
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90
Το εικονοστάσιο της Αγίας Παρασκευής.

Στην γειτονιά μας , τα Πηγαδάκια εδώ και 51 χρόνια κάθε 26 Ιουλίου τιμάμε την μνήμη της Αγίας Παρασκευής προστάτιδας των ματιών.

Που όμως και γιατί τιμάμε την Αγία; ¨Όπως άκουσα πριν 51 χρόνια βρέθηκε στην μέση του δρόμου ,στην Αθηνών, ένα εικονοστάσιο της Αγίας Παρασκευής. Κάποια στιγμή έπρεπε να χαραχθούν οι δρόμοι, να φτιαχτεί η γειτονιά μας.

Η οικογένεια που έμενε δίπλα ανέλαβε την φροντίδα του εικονοστασίου και το μετέφερε στην άκρη για να ανοιχτεί ο δρόμος. Από τότε μέχρι και σήμερα , κάθε 26 Ιουλίου πανηγυρίζουν την Αγία, εκεί, στην γειτονιά μας. Η Αθηνών φοράει τα καλά της, τα σημαιάκια στολίζουν την γειτονιά και το εικονοστάσι λάμπει!

2

Εκεί
στο πεζοδρόμιο στολίζουν με λευκό τραπεζομάντηλο, το τραπεζάκι. Βάζουν λουλούδια και ακουμπάνε τους άρτους που θα μοιραστούν στους γείτονες. Εκεί, στήνουν και ένα πρόχειρο μανουάλι για τα κεράκια που θέλουμε όλοι να ανάψουμε. Εκεί, στο τραπεζάκι θα ευλογήσει και τον αγιασμό ο πάτερ και από εκεί θα αγιάσει τους γείτονες που κάθε χρόνο έρχονται.

Έρχονται για να τιμήσουν την Αγία Παρασκευή και για να συμπράξουν στο τοπικό μας έθιμο.¨Έθιμο που όπως είπε ο πάτερ , πολύτιμο, γιατί ποιον βλέπεις πρώτο κάθε μέρα που ξεκινάει;

Τον γείτονά σου και την Χάρη του!

Δανάη Μπογιατζή