Πέμπτη 23 Mαΐου 2019
18:07
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
Kostandellos Banner 2
Το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου & ο Τομέας Ψυχικής Υγείας, του Γ. Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας, με την ευκαιρία του σχεδιασμού Μονάδας Νοσηλείας Εφήβων στο Νοσοκομείο, οργανώνει Ανοικτή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Εφηβεία Σήμερα, Επίκαιρα Θέματα Ψυχικής Υγείας, την 1 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του ΓΝΑΒ.

Η Ημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος- Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων.

Στο πρώτο μέρος θα συζητηθούν τα ακόλουθα επίκαιρα θέματα:

• Ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις των μεταβολών του κοινωνικού πλαισίου στους εφήβους.
• Ο έφηβος μπροστά στην οθόνη
• Ο καταθλιπτικός έφηβος
• Ο παραβατικός έφηβος
• Ο έφηβος και η ταυτότητα φύλου
• Έφηβος, κάνναβις, ψύχωση

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις δομές ψυχικής υγείας για εφήβους του δημόσιου τομέα της Αττικής

Είναι γνωστό ότι στην εποχή της οικονομικής κρίσης και σύμφωνα με τις στατιστικές των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου και τις υπάρχουσες μελέτες:

1) Τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων έχουν αυξηθεί και οι λιγοστές υπάρχουσες δομές κατακλύζονται από νέα αιτήματα για προβλήματα όπως: συναισθηματικές δυσκολίες, διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, παραβατικότητα, θέματα φύλου.

2) υπάρχει οξύτατο πρόβλημα για εφήβους οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία σε εξειδικευμένα Ψυχιατρικά Τμήματα σε περιπτώσεις όπως απόπειρες αυτοκτονίας, ψυχωτικά επεισόδια επαγόμενα από χρήση ουσιών και σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές. Υπάρχουν μόνον δέκα (10) διαθέσιμες κλίνες στην Αττική. Οι έφηβοι δεν λαμβάνουν την αναγκαία ενδονοσοκομειακή φροντίδα με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους.

3) Στο «Ασκληπιείο» παρότι υφίσταται παιδοψυχιατρικό Τμήμα από εξαετίας το Τμήμα νοσηλείας εφήβων που προβλέπεται από το χάρτη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Πιστεύουμε ότι η Ημερίδα θα συντελέσει στην ενημέρωση των πολιτών και ευαισθητοποίηση των αρμοδίων, ώστε να ενισχυθούν οι δομές ψυχικής υγείας οι οποίες υποστηρίζουν τους Εφήβους και τις οικογένειες τους.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ (τηλ. 2132163912)