Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021
13:00
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90
Τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι στους δρόμους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Ο Δήμος θα παράσχει σε κάθε επιχείρηση έναν καφέ κάδο και δωρεάν βιοδιασπώμενους σάκους για ένα έτος, ώστε να συγκεντρώνει εκεί όλα τα υπολείμματα τροφών. Η τοποθέτηση των καφέ κάδων είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Νοέμβριο ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα κάνουν την εμφάνιση τους, τον Φεβρουάριο.

Ανακύκλωση στους καφέ κάδους

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία (λίπασμα). Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους. Είναι μια εναλλακτική μορφή ανακύκλωσης, η οποία, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ευρέως διαδεδομένη, στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή (το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπερβαίνει το 2%).

Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 35-40 % των απορριμμάτων μπορεί να κομποστοποιηθεί. Τα προς κομποστοποίηση απορρίμματα τοποθετούνται μέσα σε ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες και συλλέγονται μέσα σε ειδικούς κάδους χρώματος καφέ. Έπειτα μεταφέρονται στα ειδικά κέντρα κομποστοποίησης όπου και τα επεξεργάζονται.

Τα υλικά που μπορούμε να διαθέσουμε προς κομποστοποίηση κυρίως είναι: φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά, χορταρικά ή φρούτα, κλαδέματα από τον κήπο του σπιτιού μας, οργανικά λιπάσματα, στάχτη από τζάκι, θρυμματισμένα τσόφλια αβγών, χαρτί κουζίνας, πριονίδι και υπολείμματα βοτάνων (π.χ. κατακάθια καφέ).

Η κομποστοποίηση είναι μια μορφή ανακύκλωσης, η οποία προτείνεται ως μια βασική μέθοδος διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ τα οφέλη προς αυτό είναι πολλά. Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των ελληνικών εδαφών, αφού, ως γνωστό, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διάβρωσης και ερημοποίησης.