Κυριακή 05 Απριλίου 2020
10:23
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ οδεύει προς κατάργηση

    Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016
Κατά εκατοντάδες σπεύδουν σε τραπεζικά καταστήματα πολίτες που διατηρούν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.


Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά τη δημοσιοποίηση των προβληματισμών ευρωπαϊκών αρχών για τη σκοπιμότητα διατήρησης σε κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πολλοί –ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας– έσπευσαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Χθες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των 500 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει σύντομα τις σχετικές αποφάσεις.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η κατάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ είναι ο μόνος τρόπος για την «απαλλαγή» ενός καταθέτη, καθώς δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή τους με άλλης αξίας χαρτονομίσματα. Πάντως, οι τράπεζες σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο, άνω του ενός έτους, κατά το οποίο ο πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν τα σχετικά χαρτονομίσματα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να «ξεφορτωθεί» κάποιος τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ είναι να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό.