Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019
19:44
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90

Η αεροπορική τραγωδία της Βούλας

    Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019
Πρωί Τρίτης, 24 Μαρτίου 1992, ένα φορτηγό-αεροπλάνο γεμάτο φάρμακα για τα παιδιά του Σουδάν, προγραμματίζει στάση για ανεφοδιασμό στην Αθήνα, ερχόμενο από το Άμστερνταμ με τελικό προορισμό την πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ αλλά λίγα λεπτά πριν την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνετρίβει στον Υμηττό λίγα μέτρα δίπλα από τα πρώτα σπίτια στο Πανόραμα της Βούλας. Δυστυχώς όλοι επιβαίνοντες ήταν νεκροί.


Τα δύο πιθανά αίτια που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους βάση όσων έχουν γραφτεί στο διαδίκτυο καθώς δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το ατύχημα που έγινε πριν 27 χρόνια.

  • Το Boeing 707 της σουδανικής εταιρίας προσπάθησε να «πιάσει» το σήμα του ILS (Instrument Landing System) για να μπει στην τελική ευθεία του διαδρόμου 33R και να προσγειωθεί στην Αθήνα. Καθώς το αεροπλάνο είχε αρχικά ευθυγραμμιστεί με το διάδρομο, ξαφνικά ο κυβερνήτης αναφέρει ότι λόγω προβλήματος σε όργανο έχει βγει εκτός πορείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν συγκεκριμένες πορείες που πρέπει να ακολουθήσει το αεροπλάνο έτσι ώστε να είναι σε θέση να ξανακάνει προσπάθεια για προσγείωση. Για άγνωστο λόγο οι πιλότοι αποφασίζουν να στρίψουν το αεροπλάνο προς τα δεξιά, ίσως νομίζοντας ότι θα διευκολύνουν τη διαδικασία αποτυχημένης προσέγγισης, η οποία όμως προέβλεπε στροφή προς Αίγινα. Δευτερόλεπτα μετά, το σουδανικό 707 συντρίβεται στον Υμηττό, στην περιοχή της Βούλας.
2

  • Το αεροσκάφος cargo της τότε εταιρίας Golden Star Air Cargo, δεν πορευόταν σωστά για την προσέγγιση ILS για τον διάδρομο 33R του Ελληνικού και χτύπησε ένα λόφο στα 2000 πόδια (Υμηττός). Ο πιλότοι δεν συμμορφώθηκαν με τις διαδικασίες προσέγγισης ILS και επιχείρησαν μια οπτική προσέγγιση (visual approach). Παρά το γεγονός ότι ο πιλότοι επιβεβαίωσαν την πορεία με localizer ILS, δεν ήταν έτσι. Το πλήρωμα αποφάσισε πολύ αργά να εκτελέσει μια αποτυχημένη προσέγγιση. 7 συνολικά άτομα έχασαν την ζωή τους στο ατύχημα, 3 μέλη του πληρώματος και 4 επιβάτες.
1

Πέρασαν 27 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία και τα σημάδια της πρόσκρουσης παραμένουν. Αν ακολουθήσετε το δρόμο, μετά από το νεκροταφείο της Βούλας, φαίνεται ακόμη το ανοιχτόχρωμο σημάδι στην κορυφή του βουνού.

3

πηγή φωτογραφιών