Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
11:42
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90
Στην ημερίδα με θέμα «Η Θαλάσσια οικονομία και η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Μια μεγάλη ευκαιρία για τη νέα γενιά», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Π.Φαλήρου, συμμετείχε ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και σε αυτήν παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εκτός από τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Βουλευτής Νότιου Τομέα και πρώην Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αττικής Δήμητρα Νάνου, το μέλος του Δ.Σ. του Ε.ΟΤ. , Ναύαρχος ε.α., Βασίλης Πολίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina A.E. Σταύρος Κατσικάδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement Co Ltd και της Aegean Bulk Co Inc Δημήτρης Ματθαίου, ο Πρόεδρος του Institute of Maritime & Economics Studies Θεόδωρος Χουλιαράς,η Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) Ελένη Βρυώνη και ο Καθηγητής Ντίνος Αρκουμάνης.

pf5.jpg

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε τις ενέργειες του Δήμου τα τελευταία χρόνια που στόχο έχουν την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

«Η πολυσυζητημένη Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι πλέον γεγονός, οι επενδύσεις ήρθαν, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής γίνεται όλο και πιο γνωστό ως τουριστικός προορισμός παγκοσμίως και σε λίγα χρόνια, όταν ολοκληρωθεί κυρίως η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού αλλά και οι δεκάδες μικρότερες που είναι σε εξέλιξη, η ταυτότητα της περιοχής μας θα έχει αλλάξει ριζικά. Η επερχομένη αλλαγή όμως, από μόνη της, δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη θετική εξέλιξη. Μία άναρχη ανάπτυξη, χωρίς κανόνες και όρια μπορεί να αποτελέσει την καταστροφή της αισθητικής των πόλεων μας και της υψηλής ποιότητας ζωής που απολαμβάνουμε σήμερα με αποκλειστικό όφελος την εφήμερη κερδοφορία κάποιων λίγων επιχειρήσεων. Υπάρχουν παγκοσμίως δεκάδες παραδείγματα προς αποφυγή, δεκάδες πόλεις που είναι ελκυστικές μόνο για τους τουρίστες με ακραίο παράδειγμα το Las Vegas το οποίο πλέον δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον γηγενή πληθυσμό του. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την περιοχή μας, η οποία όμως δεν πρέπει να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας η οποία είναι μία πόλη κυρίως κατοικίας. Πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι ήπιας μορφής, όχι εμπορικές και όχι θορυβώδεις.

pf1.jpg

Εμείς λοιπόν ως φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλούμαστε σήμερα να καθορίσουμε τη μορφή και την έκταση των επενδύσεων και να διαμορφώσουμε τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της Αττικής Ριβιέρας. Πρέπει να αναλάβουμε ενεργό, αποφασιστικό ρόλο και να μην παρακολουθούμε αμέτοχοι τις εξελίξεις. Εμείς είμαστε οι φορείς που πρέπει να αποφασίσουμε και να καθορίσουμε την έκταση και τη μορφή των επενδύσεων και να θέσουμε τους κανόνες που θα διασφαλίσουν τους όρους βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος όμως της περιοχής, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ήδη από το 2014, κινούμαστε σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς πιστεύουμε πως μόνο σε συνεργασία μ’ αυτήν υπάρχουν αληθινοί όροι ανάπτυξης, αλλά αφού πρώτα τεθούν οι απαραίτητοι κανόνες και εξασφαλιστεί η απόλυτη τήρηση τους» τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

pf3.jpg
Ο Βουλευτής Νότιου Τομέα και πρώην Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο

«Όλες οι ενέργειες του Δήμου μας τα τελευταία χρόνια έχουν στόχευση, σχέδιο και κοινά χαρακτηριστικά. Διασφαλίσαμε και ανατάξαμε τις ελεύθερες παραλίες μας, αναβαθμίζουμε τις κλειστές εγκαταστάσεις διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές για όλους τους δημότες μας, δημιουργούμε υποδομές και ένα υγιές περιβάλλον για νέες επενδύσεις, εξασφαλίζουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη μας, είναι συμβατές με το σημαντικότερο πλούτο της Αττικής Ριβιέρας, το φυσικό περιβάλλον και διασφαλίζουν και αναβαθμίζουν το υψηλό επίπεδο ζωής τα κατοίκων μας. Όλα αυτά, ταυτόχρονα με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, τη διατήρηση της καθαριότητας σε υψηλά επίπεδα, τη δημιουργία σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών της πόλης, είναι οι παράγοντες που συνθέτουν στη φυσιογνωμία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Η φυσιογνωμία αυτή είναι ίσως και η βασική γραμμή άμυνας για να θωρακίσουμε την πόλη μας εν όψει της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού και την πιθανή, αν όχι βέβαια καθίζηση των αγορών στους όμορους δήμους.

Παράλληλα, μέσα από αυτές τις ενέργειες αποδεικνύουμε πως ο μόνος φορέας που μπορεί να συνδυάσει αποτελεσματικά όλες αυτές τις παραμέτρους είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Μόνο η Δημοτικές Αρχές γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητας και τις ανάγκες των πόλεων τους και για το λόγω αυτό καλούμε όλους τους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες μας, να συμβάλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των νομικών διαδικασιών προκειμένου, με αιχμή του δόρατος τους δήμους, να δημιουργηθεί η Αττική Ριβιέρα που ονειρευόμαστε, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας το παραλιακό μέτωπο της Αττικής που τους αξίζει», ανέφερε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης