Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021
13:47
Τα νέα Βάρης,
Βούλας & Βουλιαγμένης
728x90
Ο Αντώνης Κουσαθανάς είναι εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», αναφέρεται στον Τουρισμό και την επιχειρηματικότητα στη μετά την επιδημία εποχή.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού αρχίζουν σταδιακά να ξεθωριάζουν. Με δεδομένα τα πολύ θετικά επιδημιολογικά αποτελέσματα της χώρας μας, σε συνδυασμό με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκαταλείψει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργήσει ουσιαστικό μηχανισμό στήριξης των κρατών μελών, διαφαίνονται στον ορίζοντα οι πρώτες αισιόδοξες προβλέψεις για την επόμενη μέρα. Πλέον οι περισσότεροι συμφωνούμε πως αν η εξέλιξη της επιδημίας είναι ομαλή και δεν βιώσουμε δυσάρεστες ανατροπές, τότε δικαιούμαστε να ελπίζουμε βάσιμα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αποτελεί έναν αστικό τουριστικό προορισμό κύρους και ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κινητικότητα σε επίπεδο τουριστικών επενδύσεων μεγάλης αξίας. Από το 2014 ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει θέσει τους όρους βάσει των οποίων μπορεί να υπάρξει τουριστική δραστηριότητα στην πόλη και έχει εκπονήσει αναπτυξιακό σχεδιασμό που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες προστασίας του φυσικού πλούτου και της ποιότητας ζωής των δημοτών. Επίσης, έχει δημιουργήσει ένα υγιές πλαίσιο που προσελκύει κορυφαία επιχειρηματικά σχήματα στην περιοχή, καθώς ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς με την εγγύτητα στο κέντρο της Αθήνας, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το λιμάνι του Πειραιά, καθιστούν τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Το γεγονός αυτό έχει προφανή οικονομικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα αλλά αν δεν αξιοποιηθεί με σωστό σχεδιασμό και αυστηρό έλεγχο μπορεί αποδειχθεί καταστροφικό για τον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης μετατρέποντάς τη σε τουριστικό θέρετρο. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές για την προσέλκυση περιορισμένου αριθμού ξένων επισκεπτών υψηλού επιπέδου, με απόλυτη προτεραιότητα στην ευζωΐα των μόνιμων κατοίκων. Η τουριστική ανάπτυξη είναι θεμιτή μόνο όταν λειτουργεί προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

Ήδη με τη συμβολή της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και δημιουργούνται κορυφαίες τουριστικές υποδομές παγκοσμίου βεληνεκούς. Η επένδυση και η νέα μορφή του «Αστέρα Βουλιαγμένης», ο οποίος έφτασε το 2014 στα πρόθυρα του «ναυαγίου» και διασώθηκε με πρωτοβουλία και παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, αποτελεί την κορωνίδα του ελληνικού τουρισμού. Σήμερα βρίσκεται στην τελική φάση η διαδικασία αδειοδότησης της μαρίνας Βουλιαγμένης με την προοπτική σε δύο-τρία χρόνια η πόλη μας να διαθέτει μία υπερσύγχρονη μαρίνα μικρής αλλά σημαντικής δυναμικότητας 59 πολυτελών σκαφών.

Ύστερα από δύο χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων ο δήμος πέτυχε την παραχώρηση της χρήσης 540 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης από την ΕΤΑΔ Α.Ε. και αμέσως εκπονήθηκε σχέδιο αξιοποίησης παραλιακών εκτάσεων που μέχρι σήμερα ήταν απαξιωμένες και εγκαταλελειμμένες. Το 2019 ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησης δύο εκτάσεων στη Βούλα, της Β’ Πλαζ και του χώρου του Κάμπινγκ, και το καλοκαίρι του 2021 θα είναι έτοιμες σύγχρονες λουτρικές και αθλητικές εγκαταστάσεις με επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές ακόμα επενδύσεις σε δημοτικούς αλλά και ιδιωτικούς χώρους και μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια η περιοχή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα έχει αλλάξει σημαντικά, με τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου.

Καθοριστικός παράγοντας για την ομαλή έκβαση των παραπάνω σχεδιασμών είναι η δυναμική παρουσία της Δημοτικής Αρχής. Είναι υποχρέωσή μας να συμβάλουμε στην ανάπτυξη αλλά παράλληλα να καθορίσουμε έμπρακτα και αποφασιστικά εμείς το είδος, την ποιότητα και την έκταση της τουριστικής δραστηριότητας στην πόλη μας, να μην επιτρέψουμε την άναρχη λειτουργία των επιχειρήσεων, την ηχορύπανση, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων και η οριζόντια εφαρμογή τους για όλους ανεξαιρέτως είναι μονόδρομος και η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ήδη αποδείξει επανειλημμένα πως δεν είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς.

Με εργαλείο το ελκυστικό πλαίσιο για επενδύσεις, ο δήμος σχεδιάζει σειρά ενεργειών με θετικό πρόσημο. Σήμερα δρομολογούνται σημαντικές δράσεις για την εξωστρέφεια και την προβολή της πόλης ακόμα και σε διεθνές επίπεδο αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, με κατεύθυνση την προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών από νέα επιχειρηματικά σχήματα αλλά και την παροχή των κατάλληλων εφοδίων στις υφιστάμενες επιχειρήσεις ώστε να υποδεχτούν με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τους επισκέπτες στην πόλης μας.

Η παραγωγική συνεργασία του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με τον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί συνθήκες για ποιοτική και ουσιαστική ανάπτυξη στη μετά την επιδημία εποχή με όρους διατήρησης του φυσικού πλούτου της πόλης μας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων.

πηγή: kathimerini.gr